fallback

Европейският съюз за бюджетна стабилност ще допуска по-голям дефицит при рецесия

Страни с държавен дълг доста под 60% от БВП също ще могат да залагат по-висок бюджетен дефицит, показва проект за договора, разкрива Ройтерс

10:29 | 12.01.12 г.

Новият финансов договор, който ще залегне в основите на съюза за бюджетна стабилност в Европейския съюз, ще позволява на държавите-членки да увеличават бюджетния дефицит над заложените ограничения при силен икономически спад в региона, без да бъдат автоматично санкционирани за това, съобщи Ройтерс, като се позова на проект за договора.

На срещата си на 8-9 декември 2011 г. лидерите на страните от ЕС се договориха за създаване на съюз за бюджетна стабилност въз основа на договор, предвиждащ засилване на контрола върху изразходването на бюджетните средства и върху размера на държавните дългове.

В рамките на новия съюз се предлага да бъдат въведени автоматични санкции срещу държави, чийто бюджетен дефицит надхвърли 3% от брутния им вътрешен продукт. От страните-членки на ЕС единствено Великобритания изрази нежелание да се присъедини към новия съюз.

„Временно отклонение от средносрочната цел ще се разрешава само в случай на извънредно събитие, което държавата не може да контролира и което ще окаже сериозно влияние върху финансовата позиция на правителството, или пък в период на сериозна рецесия в еврозоната или ЕС“, се посочва в документа, с който са се сдобили в Ройтерс.

В ключов принцип на новия договор се превръща балансираността на бюджета на държавите, които ще членуват в него. Този принцип ще се смята за изпълнен, ако годишният структурен дефицит на страната не надхвърля 0,5% от номиналния БВП. Страни с държавен дълг доста под 60% от брутния им вътрешен продукт обаче ще могат да залагат по-висок дефицит без в проекта да са посочени конкретни цифри.

За да влезе в сила, договорът трябва да бъде ратифициран от минимум 9 държави от еврозоната. Държавите-членки на ЕС, които не са част от еврозоната, могат също да се включат след одобрение на своите правителства.

Според проекта за договор ориентировъчният срок за влизането му в сила е 2013 г.

В понеделник френският президент Никола Саркози съобщи, че Франция и Германия ще настояват за подписването на финансовия договор преди март тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още