fallback

Германски финансови институции порицаха данъка върху транзакциите

Отхвърляме действия, които създават данъчни убежища в рамките на ЕС, посочва германски банкер

18:38 | 11.01.12 г. 1

Немски финансови и кредитни институции заклеймиха усилията на Германия и Франция в подкрепа на данъка върху финансовите транзакции* в еврозоната, ако под новото законодателство не попадат водещи центрове като Лондон например, предаде Ройтерс.

Данъкът, на който Великобритания се противопоставя, е лансиран от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, но двамата изглежда се разминават по отношение на момента, в който той трябва да влезе в действие, припомня Ройтерс.

„Ако данъкът върху финансовите транзакции не се въведе на международна основа, няма да се реализира. Отхвърляме действия, които създават данъчни убежища в рамките на Европейския съюз“, заяви Ханс Рекерс, управителен директор на асоциацията на германските банки от публичния сектор.

Андреас Шмиц, президент на асоциацията на германските частни банки, на свой ред посочи, че въвеждането на данък върху финансовите транзакции в еврозоната може да се отрази в изтеглянето на бизнеса към територии с по-лек режим.

Това би понижило търговските резултати на германските банки, особено на базираните в страната, смята Шмиц. „Това може да има значително отражение върху приходите“, посочи той. Приходите на германските банки могат да намалеят с между 5% и 10%, а разходите по безкасовите сделки и банкирането на дребно да нараснат двойно, добави президентът на асоциацията на германските частни банки.

„Един избирателно въведен данък върху транзакциите може да доведе до прехвърляне на търговията на пазари, които са по-слабо регулирани. Това не е благоприятно за подобряване на системната стабилност на световните пазари. Би имало повече смисъл да се подсилят институциите, които допринасят за системна стабилност, например централните европейски институции“, обявиха от оператора на фондовата борса във Франкфурт Deutsche Boerse.

Управителният директор на Германската асоциация за управление на инвестициите и активите Томас Рихтер отбеляза, че данъкът върху финансовите транзакции ще удари най-напред по компаниите и инвеститорите в Германия, както и по спестителите. От асоциацията добавиха, че все още предстои да се види дали този данък ще предотврати рисковата и безрезултатната търговия.

От асоциацията на банките в публичния сектор изтъкнаха още, че положението в Гърция остава опасно, но че германските банки остават добре капитализирани.

Според Шмиц балканската държава трябва да ускори реформите, за да помогне за разрешаването на дълговата криза в еврозоната. Той добави, че дори германските банки да се съгласят на над 50% орязване на вложенията си в гръцки дългови книжа, това няма да разреши тежката финансова ситуация в Гърция. * Европейската комисия одобри данъка върху финансовите транзакции в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и 0,01 на сто за деривативните инструменти. Въвеждането му обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението. Ако бъде приет и от отделните страни, данъкът ще бъде въведен в целия ЕС от 2014 година. Предложението на ЕК е данъкът да обхваща само сделките с участие на финансовите институции. Целта е данъчно облагане на финансовия сектор, а не на неговите клиенти. Стремежът е данъкът да обхване 85 на сто от сделките между финансовите институции. Ако обаче домакинствата и предприятията купуват или продават финансови продукти, финансовите институции могат да прехвърлят данъка. Например за закупуване на акции на стойност 10 000 евро, банката може да начисли такса 10 евро, която не е прекомерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още