fallback

Оли Рен: Най-лошите очаквания за икономиката на ЕС се потвърдиха

Вече преразглеждаме ноемврийските си икономически прогнози, посочи заместник-председателят на ЕК

17:17 | 11.01.12 г. 2

Песимистичните прогнози на Европейската комисия за развитието на европейската икономика получиха реално въплъщение през зимата на 2011-2012 г., което може да доведе до допълнително понижаване на оценките, заяви заместник-председателят на ЕК Оли Рен, цитиран от РИА Новости.

„Публикувахме есенната си прогноза само преди 2 месеца. Тогава тази прогноза бе доста реалистична и дори песимистична", каза Рен, след като бе запитан дали очакванията на ЕК за развитието на икономиката са се влошили и ще се примири ли тя с новите, евентуално по-високи нива на бюджетен дефицит в държавите-членки на Европейския съюз в рамките на обновената икономическа прогноза.

"През януари 2012 г. стана ясно, че за жалост нашите доста песимистични сценарии изглежда са се случили наистина. Сега преразглеждаме нашите икономически прогнози, като скоро ще приключим тази дейност и аз ще получа правото да коментирам, когато имаме по-точна оценка за икономическите перспективи на Европа“, добави той.

На 10 ноември 2011 г. ЕК представи есенната си прогноза за развитието на икономиката на ЕС и еврозоната, в която бяха понижени сериозно оценките за ръста на брутния вътрешен продукт и бяха повишени очакванията за държавните дългове и безработицата в държавите-членки.

Тогава комисията понижи очакванията си за ръста на БВП на ЕС за миналата година с 0,2 процентни пункта до 1,6%, а за 2012 г. - с цели 1,3 процентни пункта до 0,6%.

Прогнозата за икономическия ръст на еврозоната за 2011 г. бе понижен с 0,1 процентни пункта до 1,5%, а за настоящата година – с 1,3 процентни пункта до 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още