fallback

Меркел: Германия е готова да вложи още средства в спасителния фонд за еврозоната

Основен приоритет на еврозоната сега е намирането на решение за втория финансов пакет за Гърция, подчерта германският канцлер

16:50 | 11.01.12 г. 6

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след разговорите си с италианския премиер Марио Монти в Берлин, че лидерите на държавите-членки на Европейския съюз искат да приключат бързо преговорите за постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), и че Германия е готова да осигури допълнително финансиране за него, съобщи Ройтерс.

„Искаме бързо да приключим преговорите за ЕМС, с включване на новите инструменти. Искаме също, ако е необходимо, и Германия ще бъде готова да го направи, ако останалите го направят, да вложим повече капитал при влизането в действие на ЕМС, защото инвестирането на капитал изпраща важен сигнал до пазарите“, каза Меркел.

„В бъдеще ще имаме нужда повече от Европа, а не по-малко. Това означава отварянето на вътрешните ни пазари“, добави тя. След изказването ѝ еврото изтри загубите от деня.

Меркел посочи също, че основният приоритет на еврозоната за началото на 2012 г. е да се осигури вторият спасителен пакет за Гърция, макар да изрази възторг от бързината, с която новото италианско правителство предприе реформи.

По думите ѝ гръцкият спасителен пакет трябва да получи решение преди Европа да започне работа в подкрепа на ръста и работните места.

„Първото задължение на еврозоната за тази година е да намери решение за втората гръцка програма и да приключи преговорите с банките, така че след това да можем да се съсредоточим върху структурните проблеми в региона“, подчерта германският канцлер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още