fallback

Евалд Новотни: Няма унгарски риск за австрийските банки

Условието за запазване на максималния кредитен рейтинг на Австрия е въвеждането на конституционно ограничение за разходите, смята централният банкер

11:46 | 11.01.12 г.

Проблемите в Унгария не представляват заплаха за австрийските банки, е заявил управителят на австрийската централната банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни пред местната радиостанция Oe1, цитиран от MarketWatch.

„Не е тайна, че Австрия и австрийските банки са сериозно ангажирани с Унгария. Нашето обвързване е на стойност около 30 млрд. евро, включително закупени държавни облигации“, е казал Новотни.

Според него проблемите в Унгария представляват предизвикателство, но австрийските банки разполагат с необходимите капиталови резерви.

В края на миналата година преговорите на Унгария с Международния валутен фонд и Европейския съюз за евентуална финансова помощ, която да бъде използвана само в случай на необходимост, бяха прекратени заради новия противоречив закон, който ограничава независимостта на централната банка на страната. Новотни е отбелязал, че се надява на положително разрешаване на проблема.

По думите му Австрия трябва да продължи да доказва своята кредитоспособност въпреки настоящия си максимално висок кредитен рейтинг.

Той припомни, че международните рейтингови агенции на няколко пъти специално са посочили орязването на разходите в Австрия.

Според него условието за максималния кредитен рейтинг на страната е въвеждането на конституционно ограничение за разходите, или т. нар. „дългова спирачка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още