fallback

Fitch: Вероятността от понижаване на кредитния рейтинг на Италия е съществена

Агенцията може да понижи и рейтинга на Испания, докато Франция вероятно ще се размине, а Германия и Австрия засега не са застрашени

18:08 | 10.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Вероятността от евентуално понижаване на кредитния рейтинг на Италия е съществена, съобщи днес Дейвид Райли, който е един от ръководителите на рейтинговата агенция Fitch, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението на откриващата се днес конференция на рейтинговите агенции в Лондон.

„Има значителна вероятност да бъде понижен рейтингът на Италия“, отбеляза Райли. Той подчерта, че в момента в еврозоната не съществуват необходимите структури, които да могат да осигурят понижаване на лихвите по италианските държавни облигации.  

Въпреки че страната има нисък бюджетен дефицит в сравнение с обема на икономиката, тя е обременена с огромни количества дълг и ще трябва да набере 360 млрд. евро през текущата година. Според агенцията основното предизвикателство пред правителството е да убеди инвеститорите, че има успешна стратегия за удържане на разходите, като същевременно представи и такава за възстановяване на растежа, което би поставило държавния дълг под контрол.

Според Райли рейтингите на Италия и Испания може да бъдат понижени с до две степени. Във всеки случай топ рейтингите на Германия и Австрия засега не са застрашени въпреки несигурната ситуация в близката Унгария. По думите на специалиста и Франция ще се размине с понижаване на рейтинга си през тази година. Въпреки това Франция е изправена пред проблеми заради дълговото си бреме, което възлиза на 80% от БВП.

„Fitch остава на позицията си от декември. При отсъствие на силни удари, които биха могли да бъдат свързани с рязко влошаване в еврозоната, Fitch не предвижда да променя (френската) отрицателна перспектива преди 2013 година, заяви говорителката на агенцията, цитирана от AFP. На 16 декември агенцията понижи перспективата за оценката на дългосрочния дълг на Франция от "стабилна" на "отрицателна", припомня агенцията.

Същевременно стана ясно, че според Fitch излизането на Гърция от еврозоната е "възможен избор". От агенцията смятат, че 60% намаляване на гръцкия дълг няма да го направи устойчив, съобщава гръцкото радио Sky. Агенцията смята, че Гърция все още може да "потопи" Европа в най-лошата икономическа криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още