fallback

Великобритания планира първата отсечка на своя високоскоростен влак

Разстоянието между Лондон и Бирмингам ще отнема по-малко от час при средна скорост от порядъка на 360 км/час

17:11 | 10.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

30 години след френския TGV и 20 години след германския ICE, и Великобритания реши да строи своя високоскоростна жп отсечка. Първото трасе вече е в етап на планиране, предаде BBC.

Първият етап от отсечката, която ще свързва Лондон с Бирмингам, се очаква да бъде готов до 2026 г., като в последствие линията да бъде продължена и към северната част на Острова.

Според транспортния министър Джъстин Грийнинг трасето ще съкрати времето за пътуване от Лондон до Бирмингам до 49 минути, като по него ще се движат влакове със средна скорост от порядъка на 360 км/час. По-късно се предвижда линията да бъде продължена в две направления – към Манчестър и към Лийдс, които се очаква да бъдат завършени към 2033 г. Грийнинг обяви линията за „най-значимия проект в транспортната инфраструктура от изграждането на автомагистралите насам”.

Преди да се стигне до приемането му обаче проектът срещна силна съпротива от страна на екоорганизации, които твърдят, че предвиденият маршрут минава през местности с красива природа и ще навреди на околната среда. Грийнинг обаче контрира, че строителните планове ще бъдат преработени и ще включват повече километри тунели в сравнение с първоначалните предвиждания.

Опозицията пък критикува посочените от правителството суми, според които целият проект ще струва 32 млрд. лири, а ползите от него се оценяват на 47 млрд. лири. Само първият етап се оценява на 16,5 млрд. лири (19,8 млрд. евро). Според противниците на проекта, разходите ще са по-високи, а икономическите ползи – далеч по-малки, като при това бизнес планът за изграждането на линията е изчисляван при прекалено оптимистични очаквания за бъдещия интерес към пътувания с влак на дълги разстояния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още