fallback

Гърция се противи за връщането на нерегламентирани субсидии

Министърът на развитието на селските райони ще обжалва решението на ЕК пред съда на справедливостта в Люксембург

10:22 | 10.01.12 г. 6

Гръцкото министерство на развитието на селските райони съобщи, че ще търси всякакви законови средства, за да избегнат местните фермери връщането на близо 425 млн. евро нерегламентирани държавни субсидии, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Ресорният министър Костас Скандалидис заяви, че ще подаде жалба в Европейския съд на справедливостта срещу решението на Европейската комисия (ЕК), когато то излезе официално.

Скандалидис коментира, че тези пари ще бъдат огромно бреме за бюджета, дефицита в хазната, както и за гръцкото общество като цяло. Освен това той подчерта огромната роля на субсидиите за развитието на земеделието в южната ни съседка.

По думите му в момента ефективното използване на финансовите ресурси е от изключително значение, за да се избегне „застрашаването на една цяла индустрия, която може да катализира ръста на икономиката“.

В допълнение към националното съфинансиране на селскостопанския сектор в Гърция фермерите там получават 2,5 млрд. евро европейски субсидии годишно. Според данни на министерството на развитието на селските райони тези средства представляват 40% от доходите на стопаните, както и формират 75% от средствата за инвестиции в сектора.

Гръцките власти обаче признаха, че не са уведомили предварително Брюксел за помощта за фермерите, която отпуснаха след масовите протести и блокади на пътища и на границата с България през 2009 г. В тази връзка Костас Скандалидис обвини предшественика си Сотирис Хацигакис за нарушаването на европейските правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още