fallback

Кристин Лагард: Еврозоната може да избегне рецесията през тази година

Рецесия може да има в отделни държави, но едва ли в еврозоната като цяло, смята генералният директор на МВФ

11:58 | 09.01.12 г.

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Еврозоната като цяло може да избегне рецесията през тази година и има няколко причини за по-голям оптимизъм за перспективите пред региона, съобщи южноафриканският вестник  Business Day, като се позова на генералния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

„Обстановката в еврозоната се промени сериозно през последните около 18 месеца ... Има причина да бъдем малко по-големи оптимисти за перспективите“, е казала Лагард.

Част от анализаторите смятат, че рецесията в региона през 2012 г. е неизбежна, като няколко от държавите-членки се борят от месеци с проблеми с националните дългове.

„Нашата преценка е, че дори част от страните в еврозоната да изпаднат в техническа рецесия за част от 2012 г. или за цялата година, еврозоната като цяло може да не се окаже в рецесия“, изтъква генералният директор на МВФ.

„Имате много различни икономики с различна степен на ръст. Това ще се отрази на цялата еврозона и може да доведе до избягване на рецесията в региона“, добавя тя.

Лагард призовава ЮАР да продължи с подкрепата за монетарната политика, осигуряваща ръст в средносрочен план.

През миналата година централната банка на страната задържа лихвените проценти на рекордно ниски нива, след като в рамките на предишните 2 години ги понижи с 650 базисни пункта.

Анализаторите очакват лихвите да се задържат на настоящите си нива въпреки ускоряващата се инфлация, за да осигурят известно пространство за задъхващата се икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още