fallback

Белгия реши да замрази бюджетни разходи за над 1 млрд. евро

Европейската комисия не ни остави избор, коментира министърът по бюджетните и административни въпроси Оливие Шастел

10:12 | 09.01.12 г.

Белгийското правителство реши да замрази за няколко месеца разходи от бюджета на страната за над 1 млрд. евро, съобщи белгийският министър по бюджетните и административни въпроси Оливие Шастел, цитиран от РИА Новости.

„Европейската комисия не ни остави избор: или веднага, за един уикенд, да приемем нови мерки, което отказахме да направим, или да замразим за няколко месеца определени разходи и ние избрахме точно този вариант“, посочи Шастел.

В петък ЕК не утвърди проектобюджета на Белгия за 2012 г., разработен през ноември и предаден за оценка през декември.

Според ЕК заложеният в проекта бюджетен дефицит от 2,8% от брутния вътрешен продукт на страната при икономически ръст от 0,8% е „прекалено оптимистичен". По разчетите на изпълнителния орган на Европейския съюз при такъв ръст бюджетният дефицит ще достигне 3,1% от БВП, като по този начин Белгия ще надхвърли максимално допустимия показател в Пакта за стабилност и растеж, който е 3% от БВП.

Първоначално белгийски средства за масова информация съобщиха, че белгийските министри смятат да отстояват разчетите си пред ЕК, оспорвайки методологията ѝ на изчисление.

На свой ред ЕК поиска правителството на страната да намери до днес допълнителни между 1,2 и 2 млрд. евро за понижаване на бюджетния дефицит.

Междувременно белгийският вестник Het Nieuwsblad op Zondag, цитиран от РИА Новости, съобщи, че заплатите на белгийските министри ще бъдат увеличени с 8% въпреки предварителните изявления за намаляването им с 5%.

По информация на фламандското издание новите заплати са били одобрени на заседанието на правителството, проведено на 16 декември.

Годишната заплата на вицепремиерите нараства от 224 000 евро на 248 000 евро (преди облагането с данъци), на министрите – от 220 000 евро на 238 000 евро, а на държавните секретари – от 210 000 евро на 227 000 евро. Данни за заплатата на премиера на страната обаче не са обявени.

Информацията на Het Nieuwsblad op Zondag предизвика възмущението на фламандските националисти. Членът на опозиционната партия Нов фламандски съюз Бен Вейтс заяви, че „докато останалите трябва да правят икономии, министрите могат само да забогатяват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още