fallback

Камерън: Великобритания иска пълно право на глас в ЕС

Британският премиер не крие опасенията си, че група страни от ЕС, която не включва Великобритания, може наложи нови правила засягащи единния европейски пазар

19:34 | 06.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Великобритания няма да позволи преговори за единния европейски пазар, освен ако в тях не участват всичките 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС), заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

„Защо сме в организацията (ЕС)? Участваме защото сме търговска нация и искаме достъп до единния пазар, както и пълно право на глас относно правилата в ЕС“, посочва Камерън в интервю за BBC Radio 4.

„Това, което не може да приемем, е единният пазар да бъде обсъждан извън ЕС. Ето защо ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че това няма да се случи“, допълва той.

Камерън не крие опасенията си, че група страни от ЕС, която не включва Великобритания, в опита си да намери изход от дълговата криза може наложи нови правила, засягащи единния европейски пазар.

През декември, когато Камерън отказа да подпише новия европейски договор, целящ да успокои пазарите и да положи основата за цялостно решение на дълговата криза, Великобритания остана изолирана.

В интервюто британският премиер приветства масивното орязване на бонусите за банкерите - практика предизвикала гнева на обществеността в момент, когато Лондон полага усилия за понижаване на бюджетните разходи.

„Наблюдаваме масивно съкращаване на размерите на бонусите спрямо нивата отпреди кризата. Искам това да продължи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 07.09.22 г.
fallback