fallback

ЕК отхвърли проектобюджета на Белгия за 2012 г. като прекалено оптимистичен

Заложеният бюджетен дефицит е 2,8%, но според ЕК той може да надхвърли 3,1%, което е отвъд допустимия праг от 3%

16:12 | 06.01.12 г.

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Белгия за 2012 г., който бе предложен от страната през декември, за да бъдат избегнати евентуални санкции под формата на глоби, и настоя за ревизирането му, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорител на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

„Смятаме, че отделни показатели, заложени в бюджета, са прекалено оптимистични, което може да не даде възможност на страната да изпълни задълженията си за съкращаване на бюджетния дефицит“, каза говорителят.

Белгийското коалиционно правителство обаче посрещна новината на нож, а премиерът Елио ди Рупо днес свиква извънредно заседание на министрите, за да бъде формулиран „белгийският отговор към Европа“.

ИТАР-ТАСС се позовава на белгийски медии, без да ги посочва изрично, според които министрите смятат да отстояват пред ЕК коректността на изчисленията си.

Същевременно белгийският министър по бюджетните и административните въпроси Оливие Шастел коментира спокойно новината, заявявайки, че протича „естествен процес на съгласуване на позициите на Белгия и на Европа“.

Белгийският проектобюджет бе съгласуван след извънредно напрегнати преговори между основните партии през ноември и само благодарение на необходимия компромис за постигането му страната успя да състави правителство след политическа криза, продължила година и половина.

Проектът предвижда бюджетен дефицит от 2,8%, което отговаря на изискванията за държава-членка на еврозоната. За целта новото правителство заложи в бюджета икономии от 11,3 млрд. евро чрез намаляване на редица социални разходи и въвеждането на нови данъци.

Бюджетът е съставен въз основа на прогноза за икономически ръст от 0,8% през 2012 г. Според изчисленията на ЕК обаче белгийският бюджетен дефицит може да надхвърли 3,1%, докато Пактът за стабилност и растеж предвижда горна граница от 3%.

Най-ранната проверка на параметрите в бюджета може да се проведе през февруари и едва тогава може да бъде потвърдено дали някоя от двете страни в спора има право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още