fallback

България е трета в ЕС по годишен спад на продажбите на дребно за ноември с 5,3%

Отчетеното от Евростат месечно понижение на продажбите на дребно у нас от 0,6% съвпада с регистрираното намаление средно за страните от Европейския съюз

13:31 | 06.01.12 г. 1

България е била трета в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад на продажбите на дребно през ноември 2011 г. с понижение от 5,3%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Изпреварват ни Португалия и Испания, където е регистрирано годишно понижение на продажбите на дребно съответно с 9,2% и 7%.

Най-голям ръст в продажбите е измерен в Литва (14,1%), Латвия (7,6%) и Естония (3,9%), показват още данните.

Спадът у нас е значително над средното за ЕС и еврозоната. Евростатистиката показва, че през ноември миналата година годишното понижение на продажбите на дребно в 17-те държави от валутния съюз е било 2,5%, а за всички членки на ЕС – 1,3%.

На месечна база у нас е измерено понижение на продажбите на дребно от 0,6%, което съвпада с отчетените средни нива в ЕС.

Според данните продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия през ноември 2011 г. са регистрирали месечен спад от 0,8% в държавите от еврозоната и 0,7% в целия ЕС. Продажбите на дребно в нехранителния сектор са се понижили с по 0,7% и в еврозоната, и в Еврообщността.

На годишна база през ноември миналата година е регистриран спад на продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия от 1,6% в 17-те страни от валутния съюз и 1,5% във всички държави-членки на Евросъюза. В нехранителния сектор са измерени понижения на продажбите от съответно 3% и 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още