fallback

Съкращения в RBS застрашават 10 хил. работни места

Ръководството на банката обмисля тежък план за свиване на звеното за инвестиционно банкиране

12:29 | 05.01.12 г.

Около 10 хил. души са застрашени да загубят работата си в Royal Bank of Scotland (RBS) заради плановете на британската финансова институция да свие за пореден път звеното за  инвестиционно банкиране, съобщи The Financial Times.

Източник на FT, запознат с плановете на банката, посочва, че намеренията на ръководството й са да намали наполовина звеното, като вероятно банката ще се откаже напълно от консултирането по сливания и придобивания и управлението на инвестиции в деривативни инструменти. 

Освен това RBS вероятно ще се отдръпне от пазарите в Испания, Италия, Русия, Скандинавските страни и Близкия Изток, като ще концентрира инвестиционната си дейност в Лондон, Париж и Франкфурт. 

Изданието припомня, че през ноември от ръководството на банката съобщиха, че смятат да свият подразделението наполовина, за да редуцират разходите и капитала, който е вложен в този бизнес.

Откакто Стивън Хестър оглави банката през 2009 г. инвестиционното й звено сви баланса си наполовина и излезе от пазарите на 12 държави. Това се отрази и на клиентската база, която намаля до 5 хил. души от 26 хил., а служителите от 24 хил. души в края на 2007 г. намаляха до 19 хил. души през 2011 г.

Съкращаването на 10 хил. души от инвестиционното подразделение на RBS е най-лошият сценарий за банката, който Хестър в момента обмисля. Звеното така и не успя да стане конкурентоспособно и печелившо, а дълговата криза в еврозоната и по-високите капиталови изисквания към банките ще направят жизнеспособността му почти невъзможна.

„Управлението на банката всъщност никога не е разбирало инвестиционното банкиране“, коментира пред изданието източник, пожелал анонимност. „През годините Стивън Хестър стана много циничен, що се отнася до инвестиционното банкиране“, допълва вътрешният източник.

Натискът над RBS се засили преди Коледа, след като финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн заяви, че финансовата институция трябва да „преразгледа мащаба на рисковите си инвестиции“. Правителството притежава 83% от банката, припомня изданието.

Според слуховете Royal Bank of Canada е потенциален купувач на брокеридж звеното на  RBS. По-оптимистично настроените анализатори сочат още Nomura и Canaccord като потенциални купувачи на инвестиционния бизнес на британската банка. Бизнесът й в Aзия пък може да привлече купувачи като Standard Chartered, Barclays или JPMorgan, прогнозират банкери.

Анализатори обаче посочват, че  RBS има най-голям шанс да продаде инвестиционното си звено в САЩ - RBS Greenwich Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още