IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пападимос: Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март

Гръцкият премиер предупреди, че ако не бъдат преразгледани разходите за труд в страната, то тя няма да получи следващия транш от спасителната помощ на "тройката" кредитори

10:13 | 05.01.12 г. 24
Пападимос: Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март

Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март, ако не успее да осигури новия пакет от спасителна финансова помощ на стойност 130 млрд. евро, предупреди премиерът на страната Лукас Пападимос на среща с представители на профсъюзите и работодателите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Пападимос решенията, които ще бъдат взети през следващите няколко седмици преди пристигането и по време на посещението в Атина на мисията на "тройката" международни кредитори на страната (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) ще определят дали Гърция ще остане в еврозоната или ще ѝ се наложи да се върне към националната си валута – драхмата.

„Без споразумение с тройката и по-нататъшно финансиране през март Гърция ще се сблъска с непосредствената опасност от неконтролируем фалит. Следователно от нашите действия и решения през следващите седмици ще зависи всичко“, посочи той.

Премиерът добави, че кредиторите призовават за преразглеждане на разходите за работна сила с цел повишаване на производителността на труда и предупреди, че ако не бъдат осъществени значителни реформи, Гърция няма да получи следващият транш от спасителната помощ.

„Международните организации и европейските партньори засегнаха редица теми за преразглеждане в рамките на социалния диалог, за да бъде повишена производителността на труда и да се увеличи заетостта. Сред тези теми са минималната работна заплата, 13-тата и 14-тата заплати, автоматичното увеличаване на заплатата във връзка с прослужените години без отчитане на производителността и други икономически условия, които водят до влошена производителност. Ако не предприемем съществени стъпки, оценката на "тройката" няма да бъде положителна“, подчерта той.

Пападимос посочи, че не трябва диалогът да започва на основата на настоящите „обществени завоевания“, „защото има опасност утре да нямаме нищо“.

„Ако не осъществим необходимите реформи, не можем да очакваме, че останалите държави от Европейския съюз и международните организации ще продължат да финансират страна, която не се приспособява към реалността и не решава проблемите си. Ако това стане, ако нашето финансиране от страна на партньорите ни бъде прекъснато, тогава последиците ще бъдат наистина трагични за доходите на трудещите си, а безработицата още повече ще се увеличи“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Добавям и вината на политиците - те вземат решенията и действат, тяхна е отговорността. А сред тях много дребни душици и отговорността отива при обикновените хора - нито фамилията Караманлис, нито Пападреу ще отговаря.И дон Силвио също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
гледат си келепира тва е които и да е при заплата и далавери за над 50-100к евра месечно ше дърпа 4ергата си за него нема държава нема европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
stoiloff
преди 12 години
Вината е на всички чиновници икономисти! По целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
global_dj
преди 12 години
И в крайна сметка какво излиза? Излиза, че тази държавица трябваше да я оставят да фалира, и разбира се вън от Еврозоната! Така само й удължиха болката, и през следващите 2 години няма как да им помръдне икономиката с една стотна нагоре дори. Ще обеднеят въпреки всичко. Но поне т.нар. "чиновници с костюми" от ЕС щяха сякаш да имат повече сили да се справят с другите задлъжнели икономики, които са много по-опасни при евентуален фалит... Но това е, седим и гледаме филма отстрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още