IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пападимос: Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март

Гръцкият премиер предупреди, че ако не бъдат преразгледани разходите за труд в страната, то тя няма да получи следващия транш от спасителната помощ на "тройката" кредитори

10:13 | 05.01.12 г. 24
Пападимос: Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март

Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март, ако не успее да осигури новия пакет от спасителна финансова помощ на стойност 130 млрд. евро, предупреди премиерът на страната Лукас Пападимос на среща с представители на профсъюзите и работодателите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Пападимос решенията, които ще бъдат взети през следващите няколко седмици преди пристигането и по време на посещението в Атина на мисията на "тройката" международни кредитори на страната (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) ще определят дали Гърция ще остане в еврозоната или ще ѝ се наложи да се върне към националната си валута – драхмата.

„Без споразумение с тройката и по-нататъшно финансиране през март Гърция ще се сблъска с непосредствената опасност от неконтролируем фалит. Следователно от нашите действия и решения през следващите седмици ще зависи всичко“, посочи той.

Премиерът добави, че кредиторите призовават за преразглеждане на разходите за работна сила с цел повишаване на производителността на труда и предупреди, че ако не бъдат осъществени значителни реформи, Гърция няма да получи следващият транш от спасителната помощ.

„Международните организации и европейските партньори засегнаха редица теми за преразглеждане в рамките на социалния диалог, за да бъде повишена производителността на труда и да се увеличи заетостта. Сред тези теми са минималната работна заплата, 13-тата и 14-тата заплати, автоматичното увеличаване на заплатата във връзка с прослужените години без отчитане на производителността и други икономически условия, които водят до влошена производителност. Ако не предприемем съществени стъпки, оценката на "тройката" няма да бъде положителна“, подчерта той.

Пападимос посочи, че не трябва диалогът да започва на основата на настоящите „обществени завоевания“, „защото има опасност утре да нямаме нищо“.

„Ако не осъществим необходимите реформи, не можем да очакваме, че останалите държави от Европейския съюз и международните организации ще продължат да финансират страна, която не се приспособява към реалността и не решава проблемите си. Ако това стане, ако нашето финансиране от страна на партньорите ни бъде прекъснато, тогава последиците ще бъдат наистина трагични за доходите на трудещите си, а безработицата още повече ще се увеличи“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Марио Монти работи за заличаване на националните държави-членки на ЕСи превръщането на съюза в Съединени европейски щати (СЕЩ) поне от 2007 г. в рамките на проекта "Генерални европейски щати" (Etats Generaux de l'Europe) на тинк-танка ЮропаНова (EuropaNova). През 2009 г., като член на "Групата за бъдещето на Европа" Марио Монти е разработил проект, с който суверенитетът, самоуправлението и независимостта на европейските нации да бъдат отнети и те да бъдат подчинени на едно "икономическо правителство с общ финансов министър на ЕС" създаване на Европейски валутен фонд (по подобие на МВФ). Ясно е защо е толкова непопулярен в Италия, пък и в цяла Европа.След като Рокфелерови дадоха да се разбере, че искат за заменят Берлускони с Марио Монти, последният бе произведе в пожизнен сенатор за една нощ.С други думи, в Италия и Гърция бяха извършени два безкръвни преврата. Берлускони спечели поредния си вот на доверие една седмица преди да бъде принуден неизвестно от кого да подаде оставка. Референдумът, който Папандреу предложи, бе подкрепен от 80% от гърците, И над 65% от тях щяха да гласуват срещу разорителните "реформи", наложени им от наднационалната финансова олигархия. И двамата лидери бяха насила принудени да сдадат властта. Защо? Защото световните финансови пазари, и частните американски фирми "Мудис" и "Стандард енд пуърс" не ги харесвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
В Европа стана нещо, което би трябвало да залее площадите с протестиращи - двама избрани, популярни, суверенни лидери бяха принудени от нечия невидима ръка да сдадат властта - Георгиос Папандреу и Силвио Берлускони. Още същия ден те бяха заменени с двама неизбрани и абсолютно неизбираеми, сиви и корумпирани чиновници, известни като членове на сенчестите групировки "Трилатерална комисия" (в САЩ) и "Билдербергска група" (в ЕС) - Лукас Пападемос и Марио Монти.И двете организации са пипала на Рокфелер, "най-великото семейство на Америка", по израза на биографа му Джон Енсон Хар. Въпреки, че са абсолютно нелегитимни от гледна точка на демокрацията, Трилатералната комисия и Билдербергите назначиха Лукас Пападемос за премиер на Гърция, а Марио Монти - за премиер на Италия. Което значи, че тези две имена са били предварително подбрани от някого, който е катализирал т.нар. криза на еврозоната, за да сложи своите марионетки на върха на властта в двете най-християнски, най-патриотични нации на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
sillyboy
преди 12 години
ВанкаЩ не се занимаеш с грешката на здравната система, че оставя психари като тебе да се мотаят ?Що не се занимаваш с грешката на политическата система, която плаща на *** да повръщат по форумите ? Лека и доходна...п.с. не забравяй хапчетата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Mesoiadess,Отговорът за размера на съответни заплати при условия на съвременна стопанска криза е винаги сериозен, но той е съпътстващ маловажен и не е решаващ за спасение на Гърция от стопанска криза.Вие как си обяснявате факта, че вече толкова години европейските политици се мъчат да премахнат стопанската криза в Гърция (и в други държави), но не успяват и кризата все повече се развива?Отговорът е ясен политиците и техните експерти нямат желан успех, защото каквото и да правят досега се запазва особено важната причина за развитие на кризата, а именно в Гърция се продължава Грешката на Джон Лоу, в резултат на която е налично тяхно държавно финансово управление, което е НЕГОДНО за евро.В съответна страна няма да е налична проява на Грешка на Джон Лоу, ако се прилага усъвършенстван начин на ДФУ, който е ГОДЕН спрямо качества на Незлатни пари, в т. ч. на евро. С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Чшш... Момче, чети внимателно че ще те изпитват! Нали знаеш, повторението е майка на знанието! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
+1 Виждам още няколко години ще се решава дали да има или не 15 и 16 заплати в Гърция. Това е някакъв фарс и ние трябва да сме на ниво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте global_dj,Темата при публикацията е Кризата в Гърция.Представям особено важната причина за сегашната стопанска криза и необходимостта от нейно прекратяване, за да е възможно успешно нейно преодоляване.Форумът на Investor.bg е сериозен и не разбирам защо представената истина Ви дразни?Никой няма интерес от продължаващо наличие на представения държавен финансов недъг, тъй като при продължение на Грешката на Джон Лоу няма облагодетелствани, защото всички участници в стопански живот, в т. ч. държави, правителства, централни (включително ФЕД и ЕЦБ) и търговски банки са обречени жертви, в т. ч. Вие и другите участници в дискусии.Случай, когато някой временно се спасява за сметка на мъчителни беди на друг не премахва негово качество на жертва.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Г-н Митев, лично на мен ми надувате главата с вашите коментари, които са едни и същи по всяка една тема! Престанете да спамете моля ви, явно е, че *** се правят, че не го забелязват, но е дразнещо! Тази грешка на Джон Лоу я знаем наизуст вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 14
Иван Митев
преди 12 години
Сегашната гръцка стопанска криза се развива поради наличие на само една особено важна причина, поради която нейното държавно финансово управление (ДФУ) е НЕГОДНО за стопанство с евро.Ликвидирането на причината на сегашната гръцка стопанска криза може успешно да се осъществи чрез усъвършенстване на гръцко ДФУ, след което същото да е ГОДНО за стопанство с евро.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в Р. Гърция настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 12 години
На никой не му пука за гърците - идеята е да се отложи неизбежният фалит за време, когато няма да представлява толкова голяма опасност за кредиторите и за стабилността на Еврозоната. Затова ще продължават да им превеждат минимални траншове с помощи, колкото да закърпят положението, поне докато нещата с еврото не се стабилизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още