fallback

Курсът на форинта достигна историческо дъно спрямо еврото

Унгарски представители са готови на отстъпки в преговорите за финансова помощ с МВФ и ЕС

20:55 | 04.01.12 г. 2

Курсът на унгарския форинт днес падна до исторически минимум спрямо еврото при появата на първи признаци за политическа нестабилност в страната и увеличаване на икономическите затруднения, съобщи ИТАР-ТАСС.

Днес едно евро се разменяше за около 320,35 форинта, а обезценяването на унгарската валута за последните 6 месеца е около 15%, като това е и най-лошият показател за периода в световен мащаб.

Също днес доходността по 10-годишните унгарски облигации достигна 10,69%.

Всичко това се случва в условията на засилващо се противопоставяне между Унгария и Европейската комисия заради приетия през миналата седмица закон за унгарската централна банка, който увеличава възможността на правителството да влияе върху решенията на финансовата институция.

Две седмици по-рано Европейският съюз и Международният валутен фонд прекратиха преговорите с Унгария за евентуален финансов пакет, който да бъде използван от страната само в случай на необходимост.

В понеделник в центъра на столицата Будапеща се състоя 100-хилядна демонстрация срещу новата конституция на страната, която влезе в сила от 1 януари. Опозицията обвини правителството на премиера Виктор Орбан в „демонтиране на демокрацията и насаждане на авторитаризъм.

Междувременно Унгария предложи отстъпки на МВФ и ЕС в преговорите за помощта, обявявайки, че може да смекчи някои от критикуваните политики на правителството, за да умилостиви международните кредитори, съобщи Ройтерс.

От поемането на властта през 2010 г. консервативната партия ФИДЕС затегна хватката си около медиите и Върховния конституционен съд, национализира частни пенсионни фондове и премахна независимата надзорна комисия за бюджета на страната.

Днес високопоставени унгарски представители са признали, че споразумението с международните кредитори е необходимо спешно, като са показали, че са склонни на отстъпки за определени политики, макар че са склонни да ги следват, ако не бъде постигнато споразумение.

„Готови сме за преговори без предварителни условия, всички проблеми могат да бъдат разисквани“, е заявил унгарският министър на националното развитие Тамаш Фелеги, цитиран от седмичника Figyelo. Според държавния секретар на министерството на икономиката Дюла Плешингер липсата на споразумение би била негативно послание към пазара.

През следващата седмица Фелеги ще посети Вашингтон за разговори в МВФ, след което заминава за Брюксел. Той планира и посещения в Германия и Франция, за да осигури гладко протичане на преговорите.

Според източниците на Ройтерс Унгария все още ще може да се справя с финансирането си на кредитните пазари, ако не бъде постигнато споразумение.

Но страната трябва да плати задължения за почти 5 млрд. евро през 2012 г., тъй като започва да изплаща спасителната помощ от МВФ и ЕС, която я спаси от финансов колапс през 2008 г.

Правителството обаче разполага с известни средства от национализираните активи за 14 млрд. долара от частните пенсионни фондове, а първият падеж по държавни облигации настъпва едва през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още