fallback

Борсите в Европа със стабилен ръст днес

Индексите записаха повишения за втора поредна сесия, водени от представителите на добивния сектор

19:11 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на водещите пазари в Европа записаха повишения в днешната сесия. Оптимистичните настроения преобладаваха през целия ден, а след включването на американския пазар ръстовете се ускориха, пише MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,6 на сто до 251 пункта. Търговията като цяло днес бе доста по-активна в сравнение с вчера, когато борсите в САЩ и Великобритания останаха затворени.

Вчера регионалният бенчмарк се повиши с 1 на сто, което бе най-големият дневен ръст от 20 декември насам. В основата на повишението във вчерашния ден се оказаха позитивни новини за икономиката на Германия.

Днес основни двигатели на оптимизма бяха компаниите от добивния сектор. Пазарната капитализация на Rio Tinto скочи с над 6,4 на сто, докато акциите на BHP Billiton поскъпнаха  6,2 на сто. Причина за поскъпването дадоха данни за ръст на производствената активност в Китай, което обикновено рефлектира върху производителите на суровини позитивно.

На Острова основният индекс FTSE 100 се повиши с 2,3 на сто до 5 699,9 пункта, което се оказа и най-силното представяне сред водещите пазари в региона. Акциите на ВР скочиха с 3,3 на сто, след като от компанията обявиха, че е подаден иск срещу Halliburton за поемане на част от разходите по борбата с нефтения разлив от 2010 година в Мексиканския залив.

В Германия DAX се повиши с 1,5 на сто до 6 167 пункта. Това се случи след вчерашния рязък ръст от близо 3%. За повишението основна роля изиграха новините, че безработицата в страната се е свила значително.

На борсата във Франция САС 40 напредна с 0,7 на сто до 3 245,40 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 03.01.12 г.
fallback
Още от Европа виж още