fallback

Собственикът на гръцкия ежедневник Eleutherotypia обяви фалит

Спадналото търсене, конкуренцията на безплатните новини в интернет и отказите за отпускане на кредит от банки доведоха до действията на издателя

22:52 | 30.12.11 г.

Гръцката компания CH. K. Tegopoulos Editions S.A., която е издател на един от най-големите ежедневници в страната Eleutherotypia, подаде днес заявление за фалит, съобщиха от редакционния профсъюз на изданието, цитирани от РИА Новости.

Профсъюзът, който стачкува от 22 декември заради неполучени заплати, реши днес да удължи стачката до 4 януари. Служителите в редакцията възнамеряват да определят позицията си за процедурата по фалита на общо събрание на 3 януари.

През последните месеци вестникът, който излиза от 1975 г., изпитва сериозни затруднения. Така например тиражът на най-четения неделен брой намаля от почти 60 000 през 2008 г. до 30 000 през декември тази година. Тиражът в делнични дни пък спадна до 11 000 броя.

Причините за това според анализатори се коренят в тежката икономическа криза, довела до понижаване на търсенето. Освен това печатните издания губят борбата в конкуренция с безплатните новини в интернет.

Вследствие на това през есента на тази година редица гръцки банки отказаха да отпуснат на издателската компания кредит, за да може тя да продължи дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още