fallback

Кредитите за частния сектор в еврозоната пресъхват

Предпазливостта на банките в региона ескалира

22:16 | 29.12.11 г. 2

Кредитирането на частния сектор в еворозаната през ноември е намаляло до най-ниското си ниво от повече от година, пише The Wall Street Journal.

Забавянето на кредитирането за бизнеса в европейския валутен съюз е знак, че икономическата активност на Стария континент е в пълен застой. Това може да доведе до засилване на мерките на Европейската централна банка (ЕЦБ) за борба с кризата, отбелязва изданието.

Само жилищните кредити, отпуснати в страните от еврозоната, са се увеличили незначително през ноември. Отпуснатите корпоративни и потребителски заеми намаляват.

Застоят в кредитирането на частния сектор в еврозоната е резултат от страховете от дълговата криза и нарасналата предпазливост на банките.

Доказателство за паниката сред финансовите институции е и постоянното нарастване на депозитите на банките от еврозоната в ЕЦБ. В дните около Коледа депозитите на финансовите институции в централната банка са достигнали рекордните 412 млрд. евро при лихва от 0,25%, която в нормална икономическа среда стимулира пазенето “на сигурно” само на излишъците от ликвидност.

Според анализатори нежеланието на финансовите институции да отпускат заеми на бизнеса отразява мнението на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че еврозоната е изпаднала в “лека рецесия”.

Другата причина за затягането на кредитирането е силният регулаторен натиск върху банките и новите изисквания за капиталова адекватност, допълва изданието.

Преди празниците ЕЦБ обяви, че ще раздаде на банките в еврозоната 3-годишни кредити на обща стойност 489 млрд. евро.

Анализатори обаче смятат, че е все още твърде рано да се каже дали безпрецедентните действия на централната банка на държавите от еврозоната ще доведат до подобряване на ситуацията във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още