fallback

Гърция иска да създаде нови 150 000 работни места с парите на ЕС

Преходното правителство планира да засили и социалните плащания през следващите три месеца

18:14 | 29.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на гръцкия премиер Лукас Пападимос планира да създаде нови 150 000 работни места през първото тримесечие на следващата година. Планът бе обявен от самия премиер след заседание на Министерския съвет, предаде DPA.

Новата програма за насърчаване на заетостта ще е на стойност около 900 млн. евро и ще се финансира преди всичко от ЕС. Освен това кабинетът ще помогне на крайно нуждаещи се гърци.

В амбициозния проект ще участват и градове и общини на страната, както и Епархията на православната църква в Атина. Все още не е ясно обаче в кои проекти или индустрии ще бъдат създадени работните места.

През тази година гръцката икономика отчете спад от 5,5%. Безработицата в момента е 18% и продължава да расте. По данни на централната банка 500 000 гърци живеят в семейства, в които и двамата родители нямат работа.

„Кризата и безработицата засегнаха хиляди семейства“, заяви още Пападимос.

В разгара на кризата по-големите хуманитарни организации и православната църква подкрепят десетки хиляди хора. Само църквата снабдява 250 000 гърци с хранителни стоки и хранения. В акцията „Всички заедно – можем да успеем“ участие вземат хиляди граждани и супермаркети.

В Гърция безработните взимат помощ за безработица за максималния срок от една година. След това не могат да разчитат на държавна помощ. 

Всичко за икономиката на Гърция може да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още