fallback

Франция все пак може да въведе „данък Coca-Cola“

Конституционният съвет на страната одобри въвеждането на новия данък върху напитките, съдържащи захар

23:51 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Конституционният съвет на Франция одобри въвеждането на нов данък върху напитките, съдържащи захар. Новата ставка има за цел да увеличи приходите в бюджета и да помогне в борбата срещу затлъстяването, предаде Ройтерс.

Правителството обяви въвеждането на данъка през август. Очаква се от него във френската хазна да постъпят допълнително 120 млн. евро на годишна база.

Мярката бе критикувана от редица производители на безалкохолни напитки, в това число и от компанията Coca-Cola, която обяви, че се отказва от планираната си инвестиция от 17 млн. евро в завод в Южна Франция. Компанията планира да инвестира сумата в нов завод до Марсилия, но сега вложението е замразено. 

Генералният директор на Coca-Cola във Франция и председател на Националния съюз за безалкохолни напитки Тристан Фарабе осъди остро въвеждането на такъв данък. Според него в резултат на това производствените компании се превръщат в „изкупителни жертви“. По подобен начин реагираха и от PepsiCo.

Скоро след това обаче плановете за замразяване на инвестицията бяха отречени от няколко водещи мениджъри и директора на Coca-Cola за Европа Хубърт Патрико, според когото ставало дума за „погрешен превод и недобра комуникация“. 

Днес френският конституционен съд одобри и увеличение на ДДС от 5,5% на 7% на някои стоки и услуги, които до момента са били с преференциално данъчно облагане.

В опита да запази максималния рейтинг „ААА” и да успокои инвеститорите, френското правителство обяви серия от мерки, сред които съкращаване на разходите с 65 млрд. евро до 2016 година. Сред новите мерки за противодействие на бюджетния дефицит е въвеждането на допълнителен данък от 3 на сто върху доходите от труд и капитал, превишаващи 500 000 евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още