fallback

Френският държавен дълг намаля до 85,3% от БВП през третото тримесечие

На годишна база обаче дългът расте както в абсолютен, така и в относителен размер

11:27 | 28.12.11 г.

Размерът на френския държавен дълг през третото тримесечие на годината се понижи с 3,6 млрд. евро до 1,688 трилиона евро, което представлява 85,3% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщиха от френския статистически институт Insee, цитиран от РИА Новости.

В края на второто тримесечие съотношението към БВП бе 86,2%. На годишна база обаче показателят регистрира ръст, след като през третото тримесечие на 2010 г. държавният дълг бе 1,575 трлн. евро, или 82,1% от БВП.

През последните няколко месеца на международните пазари се засилиха опасенията за състоянието на френската икономика, която е сред най-големите в еврозоната.

Международните рейтингови агенции Standard & Poor's и Fitch вече предупредиха за възможност за понижаване на максималния кредитен рейтинг на страната. 

Standard & Poor's постави Франция в списъка за преразглеждане с възможност за понижаване на рейтинга, а Fitch потвърди нивото му ААА, но понижи перспективата по него до „негативна“.

На свой ред френското правителство през ноември обяви план за икономии и набиране на допълнителни приходи в националния бюджет, за да сведе бюджетния дефицит до 4,5% от БВП през 2012 г. и до нула през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още