fallback

Еднодневните депозити при ЕЦБ достигнаха нов исторически рекорд

Това отразява продължаващото недоверие към междубанковия пазар, както и към мащабната програма на централната банка за отпускане на дългосрочни заеми

20:09 | 27.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Еднодневните депозити при Европейската централна банка са достигнали нов исторически връх вчера, след като банките от Стария континент все повече прибягват до ЕЦБ като убежище за излишните си средства, съобщава MarketWatch.

Финансовите институции са вложили в понеделник 411,8 млрд. евро на овърнай депозити спрямо 347 млрд. миналия четвъртък, показват днешни данни на ЕЦБ.

Предишният дневен рекорд, регистриран през юни миналата година, бе 384,3 млрд. евро.

Високото ниво на депозити в ЕЦБ отразява продължаващото недоверие към междубанковия пазар, като банките предпочитат по-сигурните инструменти на ЕЦБ вместо да заемат на други банки. Голямото количество депозити говори също, че пазарите не са уверени, че мащабната програма на ЕЦБ за отпускане на дългосрочни заеми на банковия сектор на еврозоната е достатъчна за укрепването му. 

Данните на ЕЦБ показват още, че банките са изтеглили от нея овърнайт заеми за 6,131 млрд. евро спрямо 6,341 млрд. в четвъртък.

Когато пазарите фукционират нормално банките използват този инструмент в размер на само няколко стотин милиона евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 07.09.22 г.
fallback