fallback

Европейците харчат средно по близо 600 евро за новогодишните празници и подаръци

В държавите, търпящи последиците от дълговата криза, ще съкратят разходите, а благоденстващите германци ще разхлабят коланите

12:43 | 26.12.11 г.

Средностатистическото европейско семейство ще похарчи през тази година за новогодишните празници и за подаръци 587 евро, което е с 0,8% по-малко от разходите за същата цел през 2010 г., пише РИА Новости, като се позовава на белгийски средства за масова информация, цитирали изследване на международната компания Deloitte.

Според изследването в по-голяма степен от останалите ще намалят празничните си разходи жителите на онези държави от Европейския съюз, които преживяват остра дългова криза. Така например гърците ще орежат новогодишния си бюджет с 22%, португалците – със 7,9%, ирландците – със 7,4%, а италианците – с 2,3%.

На другия полюс са жителите на държавите, засегнати в най-малка степен от кризата, като част от тях ще похарчат дори повече от 2010 г. При германците увеличаването на разходите е с 4,34%.

Интересни са показателите за Белгия и Испания, които също имат проблем с доходността по държавните облигации и където нивото на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт на страната е също много високо. Белгийците възнамеряват да увеличат разходите си за празниците с 2,21%, а испанците – с 1,93%.

Изследването е проведено в 17 европейски държави, като броят на анкетираните е 18 354 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още