fallback

S&P: ЕЦБ няма да спаси рейтингите на банките в еврозоната

Ревизията на рейтингите на 15-те държави от еврозоната, които бяха поставени под наблюдение, се очаква през януари

17:23 | 23.12.11 г. 5

Милиардите евро, които Европейската централна банка (ЕЦБ) изля в банковата система, купуват ценно време за финансовите институции, но това няма да ги предпази от понижение на рейтингите, предупреди рейтинговата агенция Standard and Poor's (S&P), цитирана от Ройтерс.

През месеца агенцията постави под наблюдение кредитните рейтинги на почти всички банки в еврозоната, включително на гигантите Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale и UniCredit.

В телефонно интервю за Ройтерс управляващият директор на позразделението на S&P за финансовите институции Скот Буги коментира, че безпрецедентната инжекция от близо 490 млрд. евро под формата на 3-годишни заеми за банките е положителна стъпка, но няма да реши основният проблем на финансовите институции – огромната им задлъжнялост.

“Този ход по никакъв начин няма да помогне за подобряването на кредитните рейтинги на банките в еврозоната”, допълни Буги.

“Операцията е мащабна. Става въпрос за почти един трилион евро, предоставени при изключително ниска лихва. Фундаменталните проблеми на банковата система в еврозоната обаче няма да бъдат разрешени по този начин”, заключи той.

ЕЦБ твърдо отказва поне засега да изкупува дълг на затруднените държави от еврозоната, въпреки мнението на много икономисти, че може би това е начинът да се овладее кризата в региона. Банката обаче декларира готовност да предостави на финансовите институции неограничено финансиране, така че да предотврати фалити.

Скот Буги допълни, че 2012 г. ще бъде тежка, особено първото тримесечие.

Ревизията на рейтингите на 15 от държавите в еврозоната се очакват през януари, съобщи Ройтерс, като се позова на анонимни правителствени източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още