IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Причина за решението на Анкара е приетият от Париж закон за криминализиране отричането на арменския геноцид

21:12 | 22.12.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Турция отзовава посланика си от Франция и обяви, че прекъсва всички официални контакти с Париж, информират световните агенции.

Причината за влошаването на двустранните отношения стана законът, който предвижда криминализиране на отричането на геноцида, одобрен от долната камара на френския парламент днес, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде АП.

Планираната за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена. Турският премиер бе категоричен, че вероятно ще последват и други ответни мерки.

Законопроектът, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война, беше приет днес от френското Национално събрание, като предстои да бъде гласуван в Сената през 2012 г.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция обаче отрича геноцида и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000.

Ердоган нарече законопроекта "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме геноцид в нашата история", категоричен бе Ердоган пред журналисти в Анкара. "Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", закани се турският премиер.

Още световни новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Икономическа война, ще доведе до срив на Френската икономика.Кадафи, например искаше да изтегли милиардите евро от сметки си в европейските банки, е видяхте какво му се случи. Над 100 000 невинни либийци платиха с живота си за временното спасяване на френските банки и еврото. Кадафи е имал намерението да изтегли всички либийски нефтени милиарди от Европа. Тези сметки конкретно се намират във френски банки и е трябвало да бъдат преведени в Азия. Страхът е бил основателен за банкстерите, че френските банки могат да фалират. Саркози се е страхувал, че тази стъпка би имала дълбоки последствия за френските банки, които и без това се намират в трудна ситуация и не биха издържали изтеглянето на либийските нефтени милиарди и е помолил за помощ от САЩ. Естественно алчните банкери на САЩ, само това са чакали! А, ако френските банки се сгромолясат, Франция би била неспособна да продължи да членства в Европейския Спасителен Фонд, който също би рухнал. Би последвала верижна реакция, застрашаваща бъдещото съществуване на еврото и цялата еврозона. Не че сега, няма да се срути СКАПАНИЯТ ЕВРОСЪЮЗ, но трябваше ли да загинат над 100 000 невинни деца, жени и старци в Либия.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
bg42
преди 12 години
Boi po Turskata SGAN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
първи стъпки
преди 12 години
Е тука вече е игра с огъня! Дано нещата някак си да се разминат, защото иначе ще видиме и индекси, и инвестиране, и депозити..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още