IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Причина за решението на Анкара е приетият от Париж закон за криминализиране отричането на арменския геноцид

21:12 | 22.12.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Турция отзовава посланика си от Франция и обяви, че прекъсва всички официални контакти с Париж, информират световните агенции.

Причината за влошаването на двустранните отношения стана законът, който предвижда криминализиране на отричането на геноцида, одобрен от долната камара на френския парламент днес, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде АП.

Планираната за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена. Турският премиер бе категоричен, че вероятно ще последват и други ответни мерки.

Законопроектът, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война, беше приет днес от френското Национално събрание, като предстои да бъде гласуван в Сената през 2012 г.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция обаче отрича геноцида и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000.

Ердоган нарече законопроекта "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме геноцид в нашата история", категоричен бе Ердоган пред журналисти в Анкара. "Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", закани се турският премиер.

Още световни новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
drago1980
преди 12 години
За първото може и да си прав (това нямаше как да стане преди 10 г. - СС 23), но за второто грешиш много. Когато разчиташ на експорта много влиятелен фактор са комшиите. Ако си ходил в ЦЕ или ЗЕ имаш няколко варианта - През Сърбия, през Румъния или през Гърция - Замисли се Българите от къде минават? А от там и Турците от къде трябва да минат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
drago1980
преди 12 години
Аз не обичам да се меся при спора на двама потребители, но тъй като се почуствах засегнат от последните думи в коментара ти ще ти отговоря. 1. Виждам, че си ходил само в Инстанбул и курортите на Турция. (отиди до Диарбекир и после коментирай). 2. Явно си падаш да бъдеш "Slave" или "Latino" герой от сериал. 3. З отношението със съседите си то се вижда. Отвсякъде са на нож (Изток, Запад, Север, Юг) и най-накрая как един виден ерудиран представител на злобно племе като тебе пише във форумите на помиярски език? След тези редове мога само да ти кажа че ти си по гнусен представител дори и от Бй *** в съчетание с героя на Ал. Константинов от "Пази боже сляпо да прогледа" (аз бих го нарекъл "Пази боже сляп *** да прогледа").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Има един голям немски учен историк, който доказа че в Батак никой не е клал българи. Ако турците го помолят да се порови в историята, може да се окаже че и арменци не са клали.Всъщност да се коригира историята не е трудно - трябва само да намериш подходящия човек и да си мислиш че всички освен тебе са балами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Ние сме страшен враг на Турция... както и Гърция и Кипър са им врагове. Ако говориш за военен враг, ако Турция тръгне с танковете от границата сутринта, до обед или най-късно за следобедния чай в 14:00 ще са на Дунав мост.... Като се замисля и в икономическа война пак долу горе така ще се развият нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Турците са Троянският Кон на САЩ. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
типичен бай ***...*** да видиш колко века е напред турция и как живееш и как се отнасят със съседите си и тогава се изхвърляй...бг са една от най-злобните племена това не е държава а сбирщина от пумияри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
drago1980
преди 12 години
Това е една добра новина.P.S. Турция не се учи от грешките си в историята и това ще и донесе доста негативи и загуби. С този си ход тя се изолира. В момента турците седят на два стола. Хем искат да са ЕС хем да са и при ислямската лига, само че това трудно ще го постигнат. Те се заобиколиха само с врагове. От запад са Гърция и Кипър, от Северозапад сме ние, от изтока са Армения и Кюрдите (КРП) и Ирак, от юг със Сирия и Израел, а сега на всичко отгоре и с Франция :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
На Ердоган много му знае устата, но ако се разбутат нещата с ЕС Турция ще е големият губещ, защото голяма част от така наречения икономически бум в южната ни съседка се дъжли именно на инвестициите на немски и френски компании. Факт е, че и за Франция няма да е лесно, но тези инвестиции биха могли да се насочат към Северна Африка (след известно фреме). Там също има достатъчно работна ръка + доста се говори френски. Като знам как Германците се "кефят" на турската *** дето се намести трайно при тях...се съмнявам, че Меркел ще даде рамо на Ердоган. Да го д..ат турчулята, че ми писна да ги гледам как се правят на много демократични,светски и тн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
да де...ще видиш вторите стъпки...на НСР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Не , че Турция са прави, естественно че геноцида над арменците трябва да се признае!!! Не е трудно да се досети човек, кой стои зад Турция, като знаем че Турция е Троянският Кон на САЩ за Европа! Евреите реват за холокоста, а като трябва да се признае арменският геноцид, мълчат и подкрепят Турция задкулисно.....тва е то Евреин!Евреин и арабин воюват с танкове. Изведнъж танка на арабина спира стрелбата. Евреина излиза от своя танк и отива при арабина да види какво става.- Защо спряхте стрелбата ?- пита евреина.- Свършиха ни снарядите. - отговаря арабина- Елате, да ви продам и да си продължим работата, - услужливо предложил евреина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още