fallback

Италианското правителство иска да стимулира икономическия растеж

Ще се опитаме да дадем същата насока и на европейската политика за сметка на фокуса върху финансовата дисциплина, заяви премиерът Марио Монти

17:11 | 22.12.11 г. 3

Италианското правителство сега поема тежката задача да стимулира икономическия ръст, след като бъде приета програмата за строги икономии, заяви премиерът на страната Марио Монти в обръщение към горната камара на парламента преди вота на доверие за пакета от икономически мерки на стойност 33 млрд. евро, съобщава Ройтерс. Впоследствие Монти спечели с голямо мнозинство гласуването, което беше едновременно и вот на доверие към кабинета.

Според Монти експертното правителство е било принудено да прокара програмата за намаляване на разходите и повишаване на данъците, за да възстанови доверието на международните пазари към Италия.

Сега то се насочва към обръщане на тенденцията на стагниращ ръст от последното десетилетие, добави той.

Премиерът отбеляза, че реформата на трудовия пазар, която вече породи напрежение сред профсъюзите, ще изисква подробно обсъждане с работниците и работодателите, преди да бъде оформена окончателно.

По думите му Италия ще се опита да насочи европейските икономически политики в по-голяма степен към ръст, отколкото по-скоро да се концентрира върху финансовата дисциплина.

„Би било нереалистично да смятаме, че можем да променим европейската политика", посочи той, уточнявайки, че ще работи с партньорите на Италия, за да се придаде по-голяма тежест на ръста в нея.

Според него от съществено значение за преодоляването на острата дългова криза в страната е нейните поданици да купуват държавни облигации.

Премиерът приветства и мярката на Европейската централна банка за осигуряване на евтино дългосрочно финансиране за банките, благодарение на която той смята, че ще се улесни кредитирането в цялата еврозона.

Италианското правителство вчера поиска вот на доверие и в Сената по програмата за строги икономии, за да избегне продължителните разисквания, след като през миналата седмица тя бе гласувана в Камарата на депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още