fallback

S&P понижи кредитния рейтинг на Унгария с една степен до ВВ+/В

Международната агенция запазва и негативната перспектива по унгарския рейтинг

23:11 | 21.12.11 г. 2

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи кредитния рейтинг на Унгария с една степен до ВВ+/В от ВВВ-/А-3, се посочва в съобщение на официалния уебсайт на агенцията, цитирано от РИА Новости.

В документа се отбелязва, че  Standard & Poor`s запазва и негативната перспектива по рейтинга.

С една степен е понижен и дългосрочният дългов рейтинг на унгарската централна банка – до ВВ+ от ВВВ-.

„Понижаването отразява нашето мнение, че предсказуeмостта и кредитоспособността на унгарската политика продължават да се понижават. Смятаме, че това отслабване отчасти е следствие от действията на властите, които според нас предизвикват въпроси относно независимостта на надзорните органи и усложняват условията за инвестиране“, се казва още в съобщението.

В края на ноември кредитният рейтинг на Унгария бе понижен и от международната рейтингова агенция Moody's, при това също с една степен – до Ва1 от Ваа3.

Като основни причини за тогавашното понижение агенцията изтъкна „нарастващата неопределеност за възможностите на Унгария да продължи да изпълнява средносрочните си цели по консолидиране на бюджета и намаляване на държавните разходи“, както и „високите дългове на правителството и силната зависимост от вътрешните инвеститори“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още