fallback

Новият испански премиер встъпи в длъжност

Мариано Рахой се изправя пред предизвикателството да възстанови доверието на инвеститорите в испанската икономика

15:50 | 21.12.11 г.

Мариано Рахой положи клетва като министър-председател на Испания, съобщи Ройтерс. Очаква се до края на деня новият премиер да обяви членовете на правителството си.

Вчера Мариано Рахой получи вот на доверие от парламента, което беше последната стъпка преди официално да встъпи в длъжност.

В понеделник новият испански премиер обеща сериозни съкращения на разходите с цел свиване на дефицита. Заради безработицата, която надвишава 21%, Рахой предвижда и редица данъчни стимули за бизнеса, за да се стимулира икономиката на Испания, за която се прогнозира, че е навлязла в рецесия.

Основна грижа на Мариано Рахой е възстановяването на доверието в банковата система на страната. Актуалните данни на централната банка на Испания показаха, че проблемните кредити са се увеличили до 17-годишен максимум.

Испанският премиер обеща да „прочисти“ банките от натрупаните проблемни активи, най-вече свързани със сектора на имотите. Той посочи, че кулминацията на преструктурирането на финансовия сектор в страната може да се очаква през първото полугодие на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още