fallback

ЕЦБ раздаде безпрецедентни 3-годишни заеми на стойност 489 млрд. евро

Доходността по европейските ДЦК вече започна да пада, тъй като банките купуват облигациите като обезпечение по заемите, посочва икономист

12:33 | 21.12.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

В опит да възстанови доверието на инвеститорите, за първи път Европейската централна банка (ЕЦБ) организира безпрецедентна операция по кредитиране на банките от еврозоната. Чрез нея бяха раздадени кредити със срок 3 години на обща стойност 489 млрд. евро. От кредитите са се възползвали общо 523 банки.

При обявяването на плана френският президент Никола Саркози заяви, че банките могат да използват предоставените им средствата, за да инвестират в европейски ДЦК. Въпреки това анализаторите не са сигурни дали банките ще използват парите точно по този начин.

„Добрата новина е, че през следващите три години банките могат да не се притесняват за ликвидността, както и че доходността по европейските ДЦК вече започна да пада, тъй като банките купуват облигациите като обезпечение по заемите“, посочва Карстен Брезински, икономист на ING

„Дали обаче парите ще стигнат до реалната икономика, както се надява ЕЦБ, остава да видим“, допълва той.

Има надежда, че банките, които вземат евтините заеми от ЕЦБ, ще започнат да изкупуват ДЦК от страни, като Италия и Испания, предлагащи доста по-висока доходност.

Знак, че пазарът е заинтересуван от офертата е пониженото наполовина търсене за стандартните едноседмични заеми на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още