fallback

Испания ще спести нови 16,5 млрд. евро

Испанският премиер Мариано Рахой обяви нов пакет мерки за справяне с тежката икономическа криза в страната

21:16 | 19.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Бъдещият испански премиер Мариано Рахой обяви нови мерки за справяне с тежката икономическа криза в страната в размер на 16,5 млрд. евро, предаде Ройтерс.

Рахой, чиято Народна партия спечели предсрочните парламентарни избори, за първи път разкри плановете си, които ще доведат до създаването на работни места и трябва да върнат доверието на инвеститорите в способността му да стабилизира финансите на страната.

Бъдещият премиер започна речта си днес пред парламента с предупреждения за испанската икономика, която според някои анализатори вече е изпаднала във втора рецесия за последните три години заради забавянето на износа и спада в потреблението.

„Изправени сме пред огромни трудности и трябва да направим големи усилия“, заяви Рахой пред парламента.

Дори и да бъде спазен бюджетният дефицит от 6% за тази година, през 2012 г. държавата ще трябва да спести нови 16,5 млрд. евро. През следващата година дефицитът трябва да падне до 4,4% от брутния външен продукт (БВП). Структурният дефицит да бъде фиксиран на 0,4% от БВП до началото на 2020 г. Как точно ще бъде постигнато това, ще стане ясно на 30-и декември. 

Ще бъде завършена и реформата в банковия сектор, а банките ще трябва да продават имоти, което да направи необходима втората вълна от преструктуриране на банките.

Въпреки дълговата криза кабинетът планира увеличаване на пенсиите от януари. Това обаче ще бъде единственото увеличение на разходите. Всички други държавни разходи ще бъдат прегледани отново.

„Ситуацията не може да е по-мрачна“, заяви Рахой, визирайки безработицата от 23%. Именно борбата срещу безработицата бе обявена от новия премиер за най-важната му задача. При представянето на правителствената програма консерваторът обяви: „Трябва да концентрираме силата си върху това, да създадем работни места“.

Първите три обявени реформи са насочени към бюджетната стабилност, завършването на преструктурирането на банковия сектор и структурните реформи в публичния сектор. Предвидени са съкращения в цялостната администрация за 2012 г.

„Това е нашият ангажимент и ние ще го постигнем. Ще насоча целия капацитет на правителството и всичките усилия на нацията, за да се преборим с безработицата, да стимулираме растежа и да засилим възстановяването на работните места“, посочи бъдещият министър-председател.

Предвижда се също повече компании да се възползват от намалената ставка на корпоративния данък в размер на 20%. Предвижда се също така компаниите да получават данъчно облекчение в размер на 3000 евро при наемане на първия си служител. В жилищния сектор пък се предвижда връщане на данъчните облекчения при покупка на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още