fallback

Разпродажбите преобладаваха на борсите в Европа

Несигурността заради смъртта на Ким Чен Ир и изказването на Марио Драги подтиснаха настроението

19:44 | 19.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Основният германски индекс Dax започна сесията днес с минус и приключи търговията също в негативната зона. Индексът започна деня със спад от 0,5% до 5 671 пункта. До следобед търговията навакса негативното развитие, но след това отново потегли надолу заради изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги, че банката няма да ускори програмата си за изкупуване на ДЦК. Драги се аргументира с това, че по този начин ЕЦБ не може да надхвърли мандата си. 

„Хората трябва да приемат, че ние винаги ще действаме в съответствие с мандата си и в правната рамка, върху която е създадена банката“, казва Драги. „Важното е да възстановим доверието в Европа, както на гражданите, така и на инвеститорите. Не можем да постигнем това, като рушим доверието в ЕЦБ.“ Несигурността около смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен Ир също допринесе за спада на борсите.

Индексът FTSE 100 загуби 22 пункта (-0,06%) до 5365 пункта. Индексът CAC спечели скромните 0,06% до 2974 пункта. А Dax в крайна сметка приключи деня със спад от -0,54% до 5 670,71 пункта. 

Акциите на Deutsche Telekom паднаха с 1,2%. Продажбата на американската дъщерна компания на концерна AT&T става все по-трудна. Според медийни публикации преговорите на AT&T за покупката на T-Mobile USA с институциите са се провалили.

BASF обяви увеличение на цените на някои от продуктите си. Така например цената на етаноламин, диетаноамин и триетаноламин се повишиха с 50 евро за тон. Акциите поевтиняха с 1%.

Технологичният концерн Siemens получи голяма поръчка в сферата на жп технологиите. Руската държавна железница RZD е поръчала осем високоскоростни влака Velaro RUS. Към това се добавя и договор за поддръжка за 30 години. Доставката на влаковете, които ще се строят във фабриката в Крефелд, ще започне през януари 2014 г., а обемът на поръчката е в размер на 600 млн. евро. Акциите на Siemens обаче падаха леко с 0,2%.

Акциите на Bayer поевтиняха с 0,7%, а на върха на индекса се утвърди Henkel с ръст от 1,3%. На второ и трето място са METRO и Linde с ръстове от 1% и 0,7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още