fallback

Полша ще отпусне на МВФ 6 млрд. евро за финансиране на еврозоната

Дания ще предостави 5,4 млрд. евро, а Швеция все още не е уточнила конкретния размер на сумата

17:25 | 19.12.11 г.

Полските власти планират да отпуснат на Международния валутен фонд заем от 6 млрд. евро, за да увеличат възможностите му за предоставяне на финансова помощ на еврозоната, пише полският вестник Wprost 24, цитиран от РИА Новости. Информация за тези намерения е дал министърът на финансите на Полша Ацек Ростовски.

„Полша ще отпусне на МВФ заем от 6 млрд. евро“, е посочил Ростовски.

Той е отбелязал, че средствата ще бъдат отделени от резервите на полската централна банка и ще се превеждат на траншове. При това преводите ще бъдат спрени автоматично, ако икономическото положение в Полша се влоши.

На срещата на високо равнище в Брюксел между лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха за отпускане на допълнителни 200 млрд. евро на МВФ като финансов ресурс за борба с дълговата криза в еврозоната.

Досега само Дания, която не е член на еврозоната, обяви готовността си да отпусне заем на МВФ. По думите на датския министър на финансите Клаус Йорт Фредериксен страната му ще предостави 5,4 млрд. евро.

Желание за участие в схемата демонстрира и Швеция, без обаче да уточни конкретния размер на евентуалните средства, които ще бъдат отпуснати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още