fallback

Moody’s понижи с две стъпки рейтинга на Белгия до Аа3

Икономиката на страната се сви за първи път от повече от 2 години през третото тримесечие

09:27 | 17.12.11 г. 1

Moody’s Investors Service понижи с две стъпки кредитния рейтинг на Белгия от Аа1 до Аа3 заради нарастващите разходи на страната за заемни средства, забавянето на икономическия ръст и ангажиментите на държавата покрай затруднената банка Dexia, съобщи Bloomberg.

Рейтинговата агенция присъди и негативна перспектива пред кредитния рейтинг на Белгия.

В края на ноември Standard & Poor’s понижи с една стъпка рейтинга на страната, а Fitch я постави под наблюдение. Fitch освен това понижи перспективата пред рейтинга на Франция.

През ноември разходите на Белгия за заемен ресурс достигнаха максимума си от 11 години насам, след като доходността по 10-годишните облигации на страната се покачи до почти 6%.

Лихвите по дълговите книжа на страната започнаха да нарастват, след като Белгия национализира местното подразделение на Dexia.

Икономиката на Белгия, която е шестата най-голяма в еврозоната, се сви за първи път от повече от 2 години през третото тримесечие с 0,1% спрямо второто тримесечие. Данните показаха спад на износа на страната за второ поредно тримесечие и понижение на потребителските разходи с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още