fallback

Премиерите на Унгария и Чехия са против договора за бюджетна стабилност в ЕС

Унгария не желае общо данъчно регулиране, докато Чехия иска то да се отнася само за държавите от еврозоната

13:23 | 16.12.11 г. 3

Виктор Орбан и Петр Нечас. Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Петр Нечас и Унгарският му колега Виктор Орбан не са съгласни с някои положения в новия договор за Европейския съюз, предвиждащ засилване на контрола върху изразходването на бюджетни средства и върху размера на държавния дълг, пише чешкият вестник Ceske Noviny, цитиран от РИА Новости.

Двамата премиери се срещнаха вчера в унгарската столица Будапеща, след което направиха изявление. В него се посочва, че държавните ръководители на двете страни не подкрепят въвеждането на общи изисквания за данъчното законодателство, предвидено в новия договор.

„Унгария категорично не иска да участва в договор, който включва общи мерки за данъчна регулация. Правителството не възнамерява да се отказва от провеждането на независима данъчно-бюджетна политика“, цитира Орбан хърватската телевизия HRT.

На свой ред Нечас заявява, че новият договор трябва да обхваща само държавите от еврозоната.

„Бихме предпочели постановките на новия договор да се прилагат към държавите извън еврозоната едва тогава, когато станат нейни членове“, посочва Нечас, цитиран от Ceske Noviny. Той добавя, че Чехия на смята да се отказва от редица ограничения, които пречат на присъединяването ѝ към новото споразумение.

На срещата си на високо равнище преди седмица в Брюксел лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха за създаването на съюз за бюджетна стабилност въз основата на договор, предвиждащ увеличаване на контрола върху изразходването на бюджетни средства и върху размера на държавните дългове.

Желание да се присъединят към него изразиха държавите от еврозоната, както и 9 от останалите 10 страни-членки на ЕС, но само след съгласуване на предложенията на ниво национални правителства.

Единствено Великобритания не желае да се присъедини към съюза.

Очаква се подробностите по споразумението за бюджетен съюз да бъдат разработени до март 2012 г., след което документите ще бъдат изпратени до желаещите държави, за да бъдат включени в националните законодателства. В началото на месеца икономическият министър Трайчо Трайков потвърди в интервю за CNBC, че България все още иска да се присъедини към еврозоната, но не e съгласна с единната данъчна ставка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още