fallback

Франсоа Бароан: Икономическата ситуация на острова е „много сложна“

Ако говорим за икономика, в момента всеки би предпочел да е на мястото на Франция, а не на Великобритания, е заявил френският финансов министър

13:12 | 16.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Френският финансов министър Франсоа Бароан се включи в разразилата се словесна битка между Париж и Лондон, определяйки икономическата ситуация на острова като „много сложна“, пише Financial Times.

„Ако говорим за икономика, в момента всеки би предпочел да е на мястото на Франция, а не на Великобритания“, заяви министърът в интервю за радио Europe 1.

Коментарът е направен ден, след като Кристиан Нойер, президентът на френската централна банка предизвика скандал между двете страни, като заяви, че понижаването на рейтинга на Франция не е оправдано, ако се вземат под внимание икономическите фундаменти, но че дори рейтинговите агенции да се решат на подобна стъпка, „те трябва да започнат с Великобритания, която има по-голям дефицит, по-висока инфлация, по-слаб растеж, не по-малко дългове и кредитен пазар, който е пред колапс“.

Коментарите на френския банкер бяха гневно отхвърлени от британското правителство. „Пазарите определено не са съгласни с Нойер“, посочи представител на британското финансово министерство.

Нойер обвини рейтинговите агенции, че са политически мотивирани и че действията им са „неразбираеми и ирационални“. „Те продължават да заплашват, въпреки че страните от еврозоната са предприели решителни действия“, допълва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още