fallback

Франция се готви за понижаването на първокласния й рейтинг

Дори то да е оправдано, агенциите трябва да започнат от Великобритания, която има по-голям дефицит, по-висока инфлация и по-слаб растеж, настоява шефът на френската централна банка

17:37 | 15.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател

Политиците в Париж се готвят за удара, който евентуалното понижение на френския рейтинг може да причини на икономиката на страната, пише Bloomberg.

Управителят на френската централна банка Кристиан Нойер препоръча на рейтинговите агенции първо да се захванат с Великобритания, определяйки поведението им като „неразбираемо и ирационално“.

Миналата седмица Standard & Poor’s обяви, че агенцията може да понижи кредитния рейтинг на Франция с две степени, поради неспособността на европейските лидери да овладеят дълговата криза.

„Понижаването на рейтинга на Франция не е оправдано, ако подобно решение е базирано на икономическите фундаменти“, казва Нойер. „Но дори и да е, те трябва да започнат от Великобритания, която има по-голям дефицит, по-висока инфлация, по-слаб растеж, не по-малко дългове и кредитен пазар, който е пред колапс“.

Евентуално понижение на френския рейтинг от страна на S&P или Moody’s Investors Service – агенцията, която тази седмица обяви, че възнамерява да преразгледа рейтингите на европейските страни - може да усложни опитите за овладяване на кризата, тъй като това би застрашило и първокласния рейтинг на спасителния фонд за еврозоната.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF), който финансира спасителните пакети за Гърция, Ирландия и Португалия, частично чрез продажба на облигации, дължи „AAA“ рейтинга си на гаранции от 6 страни с първокласен кредитен рейтинг. Загубата на „ААА“ рейтинга на някоя от тези страни може да накара инвеститорите да потърсят по висока доходност при финансирането на фонда, а това от своя страна да доведе до необходимостта от по-сериозна намеса на ЕЦБ.

„Понижението на френския рейтинг може да стане факт по-рано от очакваното“, казва Томас Костерг, икономист на  Standard Chartered Bank Plc в Лондон. „Може да наблюдаваме домино ефект в доверието към европейските страни, да не говорим за чувствителния натиск върху EFSF“.

В аргументите на рейтинговите агенции „има повече политика, отколкото икономика“, посочва Нойер.

В опит да минимизира ефекта от потенциалната загуба на първокласния рейтинг на страната, френският президент Никола Саркози определи подобно развитие като „преодолимо“.

„Ако агенциите понижат рейтинга ни, ние ще приемем ситуацията хладнокръвно и спокойно“, казва Саркози. „Това ще е поредната трудност, която обаче не е непреодолима. Това което е важно е запазването на доверието в нашите икономически политики и нашата стратегия за понижаване на дълговата тежест“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още