fallback

Безработицата във Великобритания достигна 17-годишен връх от 8,3%

С оглед на това, че икономиката навлиза в умерена рецесия, е трудно да си представим обръщане на негативните тенденции на пазара на труда, коментира анализатор

17:57 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

През 3-те месеца до края на октомври безработицата във Великобритания е достигнала 17-годишен пик, на фона на задълбочаващата се криза в еврозоната и влошената прогноза за глобалната икономика, съобщава Bloomberg. Данните подсилват опасенията, че страната върви към нова рецесия.

Безработицата във Великобритания, измерена по стандартите на Световната трудова организация (ILO), се е повишила с 128 хил. до 2,64 млн. - най-високото ниво от 1994 г., се казва в изявление на кралския статистически институт. За периода безработицата е нараснала до 8,3% от 7,9% за тримесечието май – юли, когато достигна най-високата си стойност от 1996 г.

Опасенията, че глобалният растеж се забавя се задълбочават. Федералният резерв (Фед) даде знак, че може допълнително да облекчи валутната си политика, докато лидерите на Китайската комунистическа партия окачествиха глобалната икономическа прогноза, като „много мрачна“.

Главният икономист на британската централна банка Спенсър Дейл заяви, че основният риск за британската икономика произтича от европейската дългова криза и че банката обмисля да разшири програмата си за вливане на ликвидност, възлизащата на 275 млрд. британски лири.

В светлината на това, че британската икономика навлиза в умерена рецесия, трудно е да си представим обръщане на негативните тенденции на пазара на труда, казва Филип Шоу, икономист на Investec Securities в Лондон. „До края на лятото очакваме централната банка да разшири програмата си за изкупуване на ДЦК до 375 млрд. лири“, допълва той.

В късния следобед британската лира се търгува на нива от около 1,5455 долара за паунд, като докладът за безработицата не оказа съществено влияние на курса на валутата.

С цел да понижи бюджетния дефицит на страната, правителството на британския премиер Дейвид Камерън планира да замрази заплатите в държавния сектор до 2015 г., както и да съкрати над 700 хил. държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още