fallback

Гърция започна преговорите за новия спасителен пакет

Дискусиите с "тройката" и с банките са решаващи, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос

22:38 | 12.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Гръцкото правителство поднови днес обсъжданията с експерти на "тройката" (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) и с частните кредитори на страната, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от Ройтерс.

По думите му тези обсъждания са "не само решаващи, но и трудни". „Ние ще направим едно нечовешко усилие, за да постигнем необходимите резултати“, заяви Венизелос на пресконференция след разговори от една страна с ръководителите на "тройката" и от друга - с директора на Института за международни финанси Чарлз Далара.

Институтът за международни финанси е сдружение на около 400 водещи световни банки, финансови групи и застрахователни компании. В момента той участва в преговорите с частните банки по размяна на гръцки облигации. 

"Би било желателно разговорите за преструктурирането на дълга, започнали днес, да доведат до първоначално споразумение до края на седмицата, в противен случай няма да имаме време", казва пред Ройтерс анонимен гръцки банкер.  Правителството се опитва да синхронизира тези два кръга преговори с надеждата, че и двата ще бъдат приключени до края на януари, за да бъде извадена Гърция от безизходицата, посочи Венизелос.

Дискусиите с "тройката" целят да дадат възможност за деблокиране на новия спасителен план за Гърция, създаден от еврозоната в края на октомври, с отпускане на първи транш от  заем за страната и подкрепа за банките кредитори в размер на 89 млрд. евро до края на януари, уточни Венизелос.

Започналите днес дискусии с "тройката" в Атина са предварителни, а преговорите се очаква да навлязат в същината след коледните празници и през януари, добави гръцкият финансов министър.

Втората серия преговори с частните кредитори на страната цели да се намери обща основа с оглед отписването на 100 млрд. евро от държавния дълг на Гърция, възлизащ на 350 млрд. евро, с цената на загуба от 50 процента за частните притежатели на гръцки държавни облигации. 

Всичко за проблемите на Гърция прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още