fallback

Доходността по едногодишните италиански ДЦК падна под 6%

В опит за стимулиране на вътрешното търсене на държавни облигации италианските банки отмениха таксите за участвалите в аукциона дребни инвеститори

14:45 | 12.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Рим плати лихва от малко под 6% при продажбата на едногодишни облигации за 7 млрд. евро на аукцион днес, след като апетитът за ценни книжа с краткосрочен матуритет, особено от страна на инвеститорите на дребно, помогна за неутрализирането на пазарния натиск върху италианския дълг след срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) от миналата седмица, съобщава Ройтерс.

При 5,952% доходността по едногодишните италиански ДЦК се оказа малко под рекордните 6,087%, достигнати при последния подобен аукцион проведен в средата на ноември.

В опит да подкрепи ключовото за стратегията на правителството вътрешно търсене на италиански ценни книжа, в понеделник Рим проведе така наречения „BOT - ден“, при който италианските банки отмениха таксите за участвалите в аукциона инвеститори на дребно.

Търсенето по време на аукциона достигна 13,5 млрд. евро. След него доходността по 10-годишните италиански ДЦК нарасна до 6,57%, с което спредът им спрямо еквивалентните германски бонове достигна 4,5% от 4,21% на 9 декември.

Следващият пазарен тест за Италия предстои на 14 декември, когато ще бъдат предложени 5-годишни облигации за 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още