fallback

Над 30 хил. протестираха в Москва срещу изборите

Митингът е протекъл спокойно, самите протестиращи са пресичали опитите за провокационни прояви

15:31 | 10.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

На митинга на опозицията в Москва се събраха повече от 30 хиляди души, предаде ИТАР-ТАСС. От сцената на Блатния площад (Болотная площадь) вече говориха петнайсетина оратори - представители на всички опозиционни партии, включително радикални. Реакциите на речите бяха различни, отбелязва кореспондентът на ТАСС, цитиран от БТА.

Докато говореше бившият премиер Михаил Касянов много демонстранти скандираха "Крадец!" и "Махай се!".

По време на речта на ръководителя на фракцията на комунистите в Московската Дума много от събралите скандираха антикомунистически лозунги. Одобрителни реакции от всички събрали се имаше само на антиправителствените изказвания и по-специално на призива за оставка на председателя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров.

Митингът протича спокойно. След 16 часа местно време, докогато беше предвидено да продължи протестът, хората започнаха да се разотиват, но на площада остават около 15 хиляди души, предаде РИА Новости.

На самия Блатен площад няма нито един полицаи, съобщи кореспондент на ТАСС.

Хора обаче е имало не само на площада, който се намира на остров в река Москва, но и по съседните улици и на крайбрежния булевард, който е срещу площада. На някои места тълпата, дошла не откъм определените входове, където има детектори за метал, е махала металните заграждения и стигала до площада. Представители на националистически движения в един момент са се опитали да запалят фойерверки, но други участници са ги приканили да ги загасят. Самите митингуващи са пресичали опитите за провокационни прояви.

Протестната вълна в събота започна преди няколко часа от Владивосток и преминава през десетки руски градове. На много места организаторите не успяха да получат разрешение от властите и въпреки това се очаква хората да излязат да протестират.

Митинги срещу начина, по който бяха проведени изборите, ще има също в Лондон, Париж, Берлин, Мюнхен, Хамбург, Ню Йорк, Вашингтон, Биостън, Сан Франциско и други градове.

Галерия от протеста вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още