fallback

Британците празнуват триумфа на Булдога

Браво, Камерън! С ветото си на срещата на върха британският премиер направи, каквото се очакваше от него и отдалечи още малко страната си от ЕС

10:09 | 10.12.11 г. 46
Автор - снимка
Създател

Дейвид Камерън може съвсем заслужено да се чувства като герой, ако питате повечето от привържениците на консервативната му партия. И мнозинството негови сънародници, разбира се. „Добра работа, Дейв!“, „Отлично!“ и „Сега да излезем и от Европа!“, пишат читатели под статиите за ветото на премиера им в Брюксел, което може да направи невъзможен предложения от Франция и Германия спасителен план за еврото, пише в свой коментар за германското издание на Financial Times Корнелия Фукс. 

През последните няколко дни премиерът бе принуден да чуе много неща: В британската Камара на общините собствените му депутати поискаха той да излезе като истински булдог на срещата в Брюксел и най-накрая да престане да участва в играта на Германия и Франция. По време на изслушванията в парламента се повдигнаха много гласове при въпроса дали Камерън има необходимото постоянство. В него се криеше обвинението, че Камерън няма смелостта на прамайката на британските антиевропейци - Маргарет Тачър, която на исканията от Брюксел отговори с тройно „Не".

Камерън в най-добрата традиция на Тачър

Булевардният вестник "The Sun", както често прави, изпадна в политически въпроси за Европа и Германия и исторически сравнения. „Камерън е по-скоро Чембърлейн, или Чърчил?“ пита заглавие на вестника и намеква за мюнхенскот споразумение от 1938 г.

Тогава Невил Чембърлейн вярваше, че след като е водил преговори с нацистка Германия, е успял да осигури мира, след като предоставя на германците възможността да анексират Судетската област. Година по-късно германските войски бяха в Полша. Уинстън Чърчил бе министър-председателят, който след това пренесе Великобритания през войната с кръв, пот и сълзи.

Внимание! Идват немците

Британското вето е триумф за британците. Не на последно място, защото на спасителния план на еврото винаги се е гледало като на план за нападение над Лондонското Сити. От чиста злоба французите направиха данъка върху финансовите сделки страна на разменната монета, казват коментатори.

The Times отпечата карикатура с закръглена Меркел, която с гигантска кърпа застила огромен шезлонг, докато цяла Европа изпада в сянка. Посланието е ясно: Германците идват.

„Новият договор е за поглъщане от страна на германците и французите", пише Фрейзър Нелсън, консервативен хардлайнер и главен редактор на скептично настроеното към ЕС списание The Spectator. Камерън просто нямаше право на друго решение.

Изолирани и малко информирани

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още