IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания: Страните от новия съюз да си направят нови институции

Институциите на Европейския съюз са на всички 27 държави и няма да позволим те да се използват за целите само на част от тях, категоричен е Дейвид Камерън

09:12 | 09.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
Великобритания: Страните от новия съюз да си направят нови институции

Британският премиер Дейвид Камерън заплаши, че няма да позволи на групата от 23 европейски държави, подкрепящи идеята за по-тясно фискално сътрудничество в Европейския съюз, да използва съществуващите институции в общността, пише АР.

„Институциите на Европейския съюз принадлежат на Европейския съюз. Те са на всички 27 страни-членки“, категоричен е Камерън.

Така той коментира споразумението, постигнато в първия ден на срещата на върха в ЕС. Съгласно договореностите страните от еврозоната, както и шест други държави, които не са част от валутния съюз, се ангажират с по-строги бюджетни правила и координация на икономическите си политики.

Намеренията на тези държави са да разчитат на Европейската комисия и Съда на Европейския съюз при налагането на правилата за дисциплина.

Единствената държава, която е абсолютно против новите правила в ЕС, е Великобритания. Според Дейвид Камерън няма никакъв смисъл Лондон да подкрепя идеята за строги правила, тъй като ангажиментите по никакъв начин не предвиждат механизми, чрез които да се гарантира статута на британската столица като финансов център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Най-златните години за янките са, когато въстановяват напълно разрушената след войната Европа. Двете с Япония поглъщат ненаситно капитали с отлична възвръщаемост. Тогава финансовият им наместник в Европа е Англия и тя добре осребрява тази си роля.Аз лично още преди няколко години се чудех какво ще стане с огромните капитали, които генерира икономическият бум на 90-те на миналия и началото на новия век, особено, когато и Азия се превърна в инвеститор! Знае се, че Африка пари не връща, Лат. Америка също е черна дупка, там американците горяха вече... Тогава? Ами ако има как да се върнат Европа и Азия пак там, където бяха през 1950 - 1960 г., би било чудесно, нали...? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
playmen
преди 12 години
USA са зад тях и срещу ГЕРМАНИЯ/Европа/,нещо мътят умишлено ,прикрити зад крокодилски сълзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
donmuftacho
преди 12 години
Абсолютно точно, англичанчетата винаги са го играли "кърлежи", на тях въобще не им пука кой ще затъне важното е техният интерес и влияние да се запазят, те никога не са били част от голямото семейство, по никакъв начин не подкрепиха усилията на еврозоната с аргумента, че са извън нея и не им дреме, дори държави като Норвегия, Китай и Бразилия решиха да пуснат пари за Еврото само Велкобритания е против, да ама с тази политика по скоро ще изгубят влияние в Европа от колкото ще спечелят, влияние без пари никой не е спечелил, разчитат изцяло на хитрост и тънки сметки ама няма да им се получи този път ми се струва, прекалено големи вътрешни проблеми имат и скоро ще опрат до "Братството", по-интересното определено предстои !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Valuator
преди 12 години
Интересна група са 4-те страни, които засега не подкрепиха пакта. Унгария е затънала до гуша в л-ната и без външна помощ са за никъде. Чехия в последните години е традиционен евроскептик, но чешкия премиер по-скоро нямаше мандат за подкрепа, отколкото да е против. Шведите също не са принципно против, но предпочитат да изчакат и да видят какво ще се случи. Само Великобритания реално е против и то не принципно, а защото не може да изкопчи допълнителни привилегии от създалата се ситуация. В краткосрочен план собствената валута ще им даде по-голяма гъвкавост и известни предимства, но най-накрая вероятно извън пакта ще останат само те и като изолирани от решенията ще са губещи в по-дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Сега в задачата се пита: Еврото ли ще дръпне здраво надолу или Паунда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
nikolait
преди 12 години
ами другарю Камерън произвеждайте коли като БМВ и Мерцедес и няма нужда да се МОЛИТЕ да бъдете финансов център. Парите сами ще се изсипват при вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
...тъй като ангажиментите по никакъв начин не предвиждат механизми, чрез които да се гарантира статута на британската столица като финансов център....Ето къде проблема хем не са в еврозоната хем искат да я командват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Ами да ги изхвърлят от ЕС. И без това винаги са наобратно - и като политика и като сексуална ориентация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Английско ***. Готов е да разгори кризата още повече и да запали и собствената си черга само и само да не падне по гръб пред останалите!*** английска гордост. Вън от ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още