fallback

Великобритания: Страните от новия съюз да си направят нови институции

Институциите на Европейския съюз са на всички 27 държави и няма да позволим те да се използват за целите само на част от тях, категоричен е Дейвид Камерън

09:12 | 09.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател

Британският премиер Дейвид Камерън заплаши, че няма да позволи на групата от 23 европейски държави, подкрепящи идеята за по-тясно фискално сътрудничество в Европейския съюз, да използва съществуващите институции в общността, пише АР.

„Институциите на Европейския съюз принадлежат на Европейския съюз. Те са на всички 27 страни-членки“, категоричен е Камерън.

Така той коментира споразумението, постигнато в първия ден на срещата на върха в ЕС. Съгласно договореностите страните от еврозоната, както и шест други държави, които не са част от валутния съюз, се ангажират с по-строги бюджетни правила и координация на икономическите си политики.

Намеренията на тези държави са да разчитат на Европейската комисия и Съда на Европейския съюз при налагането на правилата за дисциплина.

Единствената държава, която е абсолютно против новите правила в ЕС, е Великобритания. Според Дейвид Камерън няма никакъв смисъл Лондон да подкрепя идеята за строги правила, тъй като ангажиментите по никакъв начин не предвиждат механизми, чрез които да се гарантира статута на британската столица като финансов център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още