fallback

Икономисти: Еврозоната няма да спасява Италия и Испания в следващите 6 месеца

Анализатори оценяват икономическите реформи, които предприеха новите правителства в Рим и Мадрид

20:53 | 08.12.11 г.

Италия и Испания вероятно няма да имат нужда от спасително финансиране от фонда за финансова стабилност на еврозоната в следващите шест месеца. Това смятат 56 икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Според 27 от 56-та участници в проучването Италия няма да има нужда от средства от фонда за финансова стабилност и Международния валутен фонд (МВФ) в следващите шест месеца. Подобно мнение, но за Испания, са изразили 26 от респондентите.

Голяма част от анализаторите посочват, че и двете държави предприемат сериозни икономически реформи. В Рим и Мадрид вече работят нови правителства, които планират значително съкращаване на разходите, за да си върнат доверието на инвеститорите.

Все още обаче остава неясно как третата и четвъртата по големина в Европейския съюз икономики ще генерират растеж, така че да редуцират дълговете си.

Голяма част от участниците в анкетата призовават Европейската централна банка (ЕЦБ) да засили интервенцията си на дълговите пазари, за да спре влошаването на кризата.

От друга страна обаче съществува риск евентуална намеса на пазарите да предизвика паника и да се стигне до необходимост от осигуряване на спасително финансиране за Рим и Мадрид, предупреждават икономистите.

В последните няколко дни цената на заемния ресурс за Испания и Италия се понижи, но все още е на много по-високи от нормалните равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още