fallback

ЕЦБ предвижда спад на БВП на еврозоната през следващите 2 години

Финансовата институция ще започне 3-годишно кредитиране на банките от еврозоната, обяви президентът ѝ Марио Драги

17:43 | 08.12.11 г. 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) опроверга надеждите, че ще разшири значително програмата си за изкупуване на облигации и че ще разреши отпускане на средства на Международния валутен фонд, който на свой ред да кредитира еврозоната, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на президента на ЕЦБ Марио Драги.

На пресконференция след обявеното понижаване на основния лихвен процент от страна на финансовата институция Драги каза, че нейните нови прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт през следващите две години варират между спад от 0,4% и ръст от 1% за 2012 г. и между спад от 0,3% до ръст от 2,3% за 2013 г., като за настоящата година се предвижда ръст от 1,5%-1,7%.

Той обаче опроверга очакванията, че ЕЦБ ще разшири драстично предприеманите от нея мерки за борба с дълговата криза и разкри, че гласуването на членовете на управителния съвет за понижаване на основната лихва не е било единодушно.

„Прогнозата остава обект на висока несигурност и значителни рискове“, подчерта президентът на финансовата институция.

През миналата седмица той бе обявил, че банката ще предприеме допълнителни действия, ако лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумеят за по-строг контрол върху националните бюджети, което анализаторите изтълкуваха като знак, че ЕЦБ ще увеличи покупките си на държавни облигации на страни от периферията на еврозоната, които се сблъскват със сериозни затруднения с финансирането на задълженията си.

„Бях изненадан от скритото значение, приписано на думите ми“, изтъкна днес Драги. „Едно ново финансово споразумение, включващо основно преразглеждане на финансовите правила, заедно с финансовите ангажименти, поети от правителствата на страните от еврозоната, е най-важното предварително условие за възстановяване на нормалното функциониране на финансовите пазари“, обясни позицията си той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още