fallback

Германия отвори трудовия си пазар за квалифицирани българи

С напълно свободен достъп са българите със завършено висше образование, както и тези които имат съответната степен на образование и желаят да продължат обучението си в Германия

21:41 | 07.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Германското правителство обяви днес, че ще улесни имиграцията на квалифицирани работници заради недостига на работна ръка, но продължи ограниченията за нискоквалифицирани българи и румънци, съобщава Франс прес.

С напълно свободен достъп са българите със завършено висше образование, българите, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия, както и сезонните работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика в София.

Облекчава се и достъпът за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест, но продължава да се изисква разрешение за работа.

Строителни работници, служители по почистването и вътрешна декорация от България и Румъния няма да имат достъп до германския трудов пазар още две години до края на 2013 година.

Дипломираните граждани от България и Румъния обаче ще получат по-лесен достъп до работа в Германия.

Решението е взето на  заседание на германското правителство днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още