fallback

Песимизмът отново обхвана пазарите и обагри европейските индекси в червено

Германски представител е посочил, че разногласията в ЕС могат да попречат на постигането на споразумение на предстоящата на 9-ти декември среща

19:12 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се понижиха в сряда, след като надеждите за прогрес на предстоящата среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС) бяха попарени от новината, че представител на германското правителство е отхвърлил предложението за разширяване на спасителния фонд за еврозоната, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,20% до 241 пункта.

Акциите на ING Groep NV се разделиха с над 4,5%, след като банката обяви, че има извънредни разходи за между 900 млн. евро и 1,1 млрд. евро свързани с операции в САЩ, които ще бъдат отчетени през четвъртото тримесечие.

Сред другите банки акциите на Societe Generale SA изгубиха над 1,3%, а тези на Intesa Sanpaolo SpA близо 3%.

Вгорчавайки настроението на инвеститорите, неназован източник на германското правителство обяви, че Берлин е против обединяването на временния спасителен фонд за еврозоната (EFSF) в размер на 440 млрд. евро с предвиждания постоянен европейски механизъм за стабилност (ESM) в размер на 500 млрд. евро.

Новината беше оповестена, след като Financial Times съобщи, че официални представители на европейските правителства обсъждат варианта да използват и двата фонда едновременно. По-късно германски представител е опровергал тази информация подчертавайки, че вече е било решено ESM да замени EFSF.

Германският представител е посочил също, че разногласията в ЕС могат да попречат на постигането на споразумение на предстоящата на 9-ти декември в Брюксел среща . 

Френският CAC 40 се понижи с 0,11% до 3176 пункта със сериозни загуби за банковия сектор.

Германският  DAX 30 изгуби 0,57% до 5995 пункта, като акциите на  Deutsche Bank AG се разделиха с над 0,6%

Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,39% до 5547 пункта. Най-сериозни загуби отчетоха финансовите институции. Barclays PLC се раздели с близо 0,3%, а Royal Bank of Scotland Group PLC с близо 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още